Politika 01.06.2021.

DŽAFEROVIĆ: Bolje da se Dodik sastane sa mnom i Komšićem, nego sa Vučićem, on nema ništa sa OHR-om

ČITANJE: 3 minute

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović komentarisao je najavljeni sastanak političkog vrha RS sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u vezi s dolaskom novog visokog predstavnika Christiana Schmidta u BiH.

Džaferović je u razgovoru za Hayat rekao da prihvatanje Vučića da se o ovom pitanju sastane sa dužnosnicima manjeg bh. entiteta znači miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine od strane Srbije, prenosi Klix.

“Srbija nema nikakvih prava kada je riječ o dolasku visokog predstavnika u BiH. Srbija, odnosno SR Jugoslavija je potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma i jedina obaveza koja postoji po tom sporazumu od strane te države jeste da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, da ne poduzima nijednu radnju kojom bi se te vrijednosti BiH na bilo koji način narušile”, kaže Džaferović.

Dodao je da to nije pitanje posebnih paralelnih pitanja između entiteta RS i Srbije, nego ekskluzivno pitanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Ne znam šta Srbija vezano s tim može da ima i treba da ima. Najavili su odlazak u Beograd i tamo će biti primljeni i razgovarat će na tu temu. Mislim da je bilo bolje da je Dodik zakazao sjednicu Predsjednišva BiH i da smo odmah počeli da radimo, da donosimo odluke i budžet. Da je Parlamentarna Skupština BiH u stalnom zasjedanju, da donosi zakone koji se tiču realizacije 14 prioriteta, da Vijeće ministara BiH intenzivno radi svoj posao, mislim da je to put i da tako treba da radimo. Ništa taj sastanak u Beogradu niti će značiti niti može značiti, ni kada je u pitanju visoki predstavnik i BiH”, rekao je Džaferović.

Kada je riječ o novom visokom predstavniku, kazao je da očekuje da će Schmidt imati snažniju podršku Međunarodne zajednice za svoj angažman.

“Mislim da je Međunarodna zajednica postala svjesna da njen neaktivizam znači aktivizam retrogradnih snaga u BiH i van BiH, i da je najbolje, najjeftinije i najefikasnije, da se BiH da jedna široka podrška od strane Međunarodne zajednica koja bi bila iskazana i u podršci visokom predstavniku koji bi izvršavao svoj mandat onako kako je to propisano Dejtonskim sporazumom”, naglašava Džaferović.

Dodao je da činjenica da RS ne podržava Schmidta, ali ni Ruska Federacija očigledno znači da su svjesni i jedni i drugi, da dolazi taj novi aktivizam, novi “vjetar” iz Međunarodne zajednice, podrške BiH.

“Oni bi voljeli da ostane ovo sadašnje stanje ako već nikako ne mogu da eliminiraju Ured visokog predstavnika iz BiH, a javno su kazali da bi to najviše voljeli. To ne ide i neće ići. Visoki predstavnik je dio Dejtonskog mirovnog sporazuma i dokle god on postoji u BiH će postojati i Visoki predstavnik sa svojim ovlaštenjima”, istakao je Džaferović.

S obzirom na to da Schmidta podržavaju Njemačka i SAD, Džaferović smatra da se mi u tom kontekstu možemo nadati intenzivnijoj podršci ka Evropskom putu Bosne i Hercegovine.

“Ne samo Evropskom putu nego i NATO putu. Najmanje košta pomoći BiH, da se BiH izgradi kao funkcionalna i efikasna država. Puno je uloženo od strane Međunarodne zajednice u BiH u svim mogućim aspektima. Najbolje je i za BiH i kompletan Zapadni Balkan, i za Evropu i svijet, učiniti dodatni napor od strane Međunarodne zajednice kako bi se BiH izgradila kao efikasna, funkcionalna, normalna država, kako bi postala što prije članica Evropske unije i NATO Saveza”, kazao je Džaferović.

(SB)