Politika 23.07.2021.

DŽAFEROVIĆ: Dodik ozbiljno korača ka zatvoru

ČITANJE: 3 minute

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je, u intervjuu za beogradsku televiziju Nova S da će “zakonske odredbe o zabrani negiranja genocida doprinijeti jednoj katarzi i unutar BiH, i u regionu, te da je konačno vrijeme da se krene putem istine i pravde”.

Na pitanje novinara kako komentariše stav vlasti u Srbiji da se stavlja žig genocida na srpski narod, Džaferović je kazao da nijedna presuda ne govori o narodu, već o režimu i izvršiocima genocida.

“Takve stvari govore oni koji žele da se sakriju iza naroda. Dobra je vijest da je visoki predstavnik u BiH konačno nametnuo ovaj zakon. Zakon je došao sa zakašnjenjem, ali je dobro da je došao”, kazao je Džaferović.

Na pitanje o izvještaju komisije Vlade RS o Srebrenici, Džaferović je kazao da rad te komisije predstavlja krivično djelo, po novom zakonu.

“Neka dobro paze šta rade, jer je riječ o vrlo ozbiljnim krivičnim djelima koja se kažnjavaju vrlo strogim kaznama zatvora”, kazao je.

U vezi sa reakcijama iz RS i najavama Dodika da RS ide ka osamostaljenju, Džaferović je kazao da je “RS entitet u državi Bosni i Hercegovini i zauvijek će ostati u BiH. Bh. entitet RS ne ide nigdje, on ostaje u BiH. Jedino tako može da postoji. A Dodik ako tako nastavi on onda ozbiljno korača ka državnom zatvoru”, kazao je.

Dodao je da su bh. entiteti nastali u Dejtonu, kao teški komopromis kako bi se zaustavio rat i uspostavio mir, te da entiteti mogu postojati samo u okviru države BiH.

“Bilo kakav poremećaj u Dejtonskom sporazumu značio bi nestanak entiteta, jer su nastali u Dejtonu, a BiH je postojala i prije Dejtona, i postojaće, ako Bog da, do Sudnjega dana. Nijedan entitet ne pripada samo jednom narodu. Niti je FBiH entitet samo Bošnjaka i Hrvata, niti RS samo Srba, već oba entiteta pripadaju svim narodima i ostalima”, kazao je.

Kazao je da svi moraju poštovati Dejton i da prvi član Ustava kaže da “Republika BiH nastavlja svoje postojanje kao međunarodno priznata država”, te da dalje Ustav govori o slobodi kretanja ljudi, roba i kapitala kroz cijelu BiH kao da uopće ne postoje nikakve entitetske linije.

O izjavama iz Srbije o “srpskom svetu”, kazao je da “nema običaj komentarisati izjave tamo nekih ministara, koji su takvi kakvi jesu, ali preozbiljna je priča o ‘srpskom svetu’, koja se plasira u javnosti, jer Vulin govori o objedinjavanju Srba i u političkom i državnom smislu, o tome da Srbima ne treba da zajedno žive u tuđoj državi, u EU, nego da žive u vlastitoj državi”.

“Nažalost, Skupština Srbije je usvojila Strategiju odbrambene politike, u koju su uključili, možete misliti, bh. entitet RS. Sve to govori da su to nagovještaji ataka na teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Onda to jesu 90-e”, kazao je.

“To nije pravi put. Pravi put je da države sarađuju, da poštuju međusobni suverenitet i teritorijalni integritet, da rješavaju otvorena pitanja, da dođe do katarze, da se ispravno odnosi prema prošlosti, da se poštuju odluke međunarodnih sudova. Da se ne skrivaju osuđeni za ratne zločine, kao Novak Đukić”, kazao je.

Dodao je da je normalna saradnja pravi put i da je i današnja odluka visokog predstavnika u tom smjeru, te da “za pametne ljude ovo treba biti put”.

(SB)