Politika 04.06.2021.

Džaferović i Komšić sa Krivokapićem: Stabilan i siguran region preduslov prosperiteta svih zemalja u njemu

ČITANJE: 2 minute

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović sastali su se danas u Vili Gorica sa predsjednikom Vlade Crne Gore, Zdravkom Krivokapićem.

Krivokapić je istakao da je stabilan i siguran region preduslov prosperiteta svih zemalja u njemu, a da su dobrosusjedski odnosi i evropska integracija ključni za ekonomski i infrastrukturni razvoj.

Krivokapić je ocijenio da su odnosi ove dvije zemlje prijateljski, te da imaju odličnu saradnju, a da u prilog takvoj konstataciji govori Ugovor o granici, koji je BiH potpisala i ratifikovala jedino sa Crnom Gorom.

“Naš plan je da do kraja tekuće godine imamo spreman projekat magistralnog puta Sarajevo – Šćepan Polje, do Plužina. Takav projekat bio bi najbolja dokaz našem dobrosusjedstvu, prijateljstvu i namjeri da građanima naših država i regionu život učinimo prijatnijim i bogatijim”, poručio je Krivokapić.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, izrazio je zadovoljstvo izuzetno dinamičnom diplomatskom saradnjom sa novom crnogorskom administracijom i naglasio da je trenutna saradnja između BiH i Crne Gore dobar primjer cijelom regionu.

“Postojeći sporazum o zajedničkoj granici, samo je potvrda prijateljskog i partnerskog bilateralnog odnose. Želimo taj odnos da unapređujemo. BiH je u poziciji da nikada ne smije da ima dilemu kakvi odnosi treba da budu sa susjedima. Naš interes je da imamo susjeda koji je stabilan i da slijedimo vaš primjer na putu eurointegracije”, poručio je Komšić.

Govoreći o projektu magistralnog puta Šćepan Polje – Foča, Komšić je rekao da je to davnašnja obostrana potreba i želja, prenose Vijesti.me

“Taj projekat će imati našu podršku. BiH je zainteresovana da se taj projekat realizuje. Na nas računajte kao na prijatelje i stojimo Vam na raspolaganju za sve konsultacije i razgovore”, istakao je Komšić, koji je poželio Crnoj Gori uspješnu turističku sezonu.

Džaferović je istakao da BiH sa Crnom Gorom ima puno dodirnih tačaka koje treba unapređivati.

“Ima puno razloga da sarađujemo u oblasti turizma, energetike, poljoprivrede, saobraćajne infrastrukture, jačanju industrijske proizvodnje. Mislim da je ona zapostavljena u svim zemljama bivše Jugoslavije”, zaključio je Džaferović.

(N.S)