Politika 15.10.2020.

DŽAFEROVIĆ I KOMŠIĆ TVRDE: Samo Dodik glasao o Kosovu, tačka nije bila na dnevnom redu

ČITANJE: 1 minuta

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekao je danas nakon sjednice ove institucije da u pozivu na sjednicu nije ni stavio tačku dnevnog reda koja se odnosila na priznanje Kosova.

Džaferović je rekao da je potpuno jasno da priznanja Kosova neće biti dok ne bude konsenzusa, prenosi N1.

”Ja danas nisam stavio tu tačku dnevnog reda u pozivu, potpuno je jasno da priznanja Kosova od strane Bosne i Hercegovine nema dok ne bude konsenzusa. Potpuno je izvjesno da Bosna i Hercegovina neće na kraju donijeti takvu odluku. Gospodin Dodik je insistirao da bude, Komšić tražio da se tačka povuče, ali je gospodin Dodik tažio da se ipak glasa. Na kraju je gospodin Dodik glasao protiv, a gospodin Komšić i ja nikako nismo glasali”, ispričao je Džaferović.

”Ja vam ponavljam, kao predsjedavajući nisam tu tačku uvrstio na dnevni red. Bila je na vanrednoj. Pa je gospodin Dodik insistirao da se to stavi na dnevni red, a Komšić je rekao da povlači pa smo se složili da bude na dnevnom redu. Kada smo došli do glasanja, gospodin Komšić je opet tražio da se povuče. I onda je Dodik glasao protiv, a Komšić i ja nismo htjeli da glasamo jer nemamo o čemu da glasam”, pojasnio je Džaferović.

Izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kako je Predsjedništvo BiH konačno donijelo odluku odbijanju priznanja Kosova prokomentarisali su iz kabineta Željka Komšića.

“Nema nikakve odluke. Ako ima neka je Dodik pokaže. Neće je pokazati jer je nema”, kazali su za portal Klix.ba iz kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, prenoi Klix.

(SB/banjaluka.net)