Politika 03.12.2021.

DŽAFEROVIĆ: Izjavama o Srebrenici, Milanović želi da ublaži evropske osude Dodika i Čovića

ČITANJE: 2 minute

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da su izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o Srebrenici ispod nivoa ozbiljnog državničkog ponašanja.

“U Vukovar sam došao kao član Predsjedništva BiH i kao čovjek, da odam poštovanje braniocima Vukovara i civilnim žrtvama velikosrpske agresije. Nisam došao da bih se družio s Milanovićem, niti sam to tražio. Želim i ovom prilikom iskazati poštovanje građanima Hrvatske, te zvaničnicima i vjerskim velikodostojnicima na dobrodošlici koju su mi iskazali tim povodom”, rekao je Džaferović, prenosi Klix.

Što se tiče odnosa prema ratu u Bosni i Hercegovini, Džaferović kaže da je njegovo stajalište jasno i da govori samo ono što je utvrđeno presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala.

“Mislim da predsjednici i državnici trebaju tako nastupati, pa i sam gospodin Milanović. Imajući u vidu funkcije koje obavljamo, mi trebamo graditi povjerenje i bolje odnose među državama, a ne spuštati se ispod dopustivog nivoa i stalno tražiti povod za kavgu. Sramotnim i nedopustivim komentarima o genocidu u Srebrenici, kojima se pokušava minimizirati ovaj zločin, Milanović evidentno želi, na neki način, ublažiti opravdane osude i prezir evropske, bosanskohercegovačke i hrvatske javnosti upućene Dodikovoj stranci i HDZ BiH, nakon što su pokušali osporiti zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina”, dodao je.

Podsjetio je predsjednika Milanovića na poruku koju je poslao prilikom 25. godišnjice Srebrenice, a koja ga obavezuje i kao čovjeka i kao državnika.

“Dobri odnosi između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine su jako važni, kako za ove države, tako i za cijeli region. Pozivam predsjednika Hrvatske na rješavanje otvorenih pitanja s Bosnom i Hercegovinom, u skladu s međunarodnim pravom, i na relaksaciju ukupnih odnosa. Takav pristup će pomoći i rješavanju unutrašnjih odnosa u BiH”, zaključio je.

(SB)