Politika 12.07.2021.

DŽAFEROVIĆ: Milanović se u BiH ponaša kao nepristojan gost u tuđoj kući

ČITANJE: 2 minute

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ocijenio je danas kako se hrvatski predsjednik Zoran Milanović u BiH ponaša kao “nepristojan gost u tuđoj kući”.

Džaferović je kazao kako današnje izjave Milanovića o Bosni i Hercegovini sadržavaju vokabular kakav jedan ozbiljan državnik ne bi trebao koristiti, naročito jer je gospodin Milanović u Bosni i Hercegovini, te se uz ovakve izjave ponaša kao nepristojan gost u tuđoj kući, prenosi Hayat.ba.

“Gospodin Milanović nema nikakve ovlasti, niti je pozvan da se bavi unutrašnjim pitanjima Bosne i Hercegovine. Njegovi pokušaji da to uradi prožeti su neznanjem i neozbiljnom arogancijom, čime gospodin Milanović postaje sve veći rasadnik nestabilnosti i retorike podjela i uvreda. Ako poštuje BiH, onda je dužan poštovati i njen Ustav i njene institucije. Bio je elementarni red da razgovara sa institucijama Bosne i Hercegovine i da dvije države konačno počnu rješavati otvorna pitanja, kao što su granica, imovina, poštivanja prava BiH na pristup otvorenom moru, Trgovska gora i sl”, poručio je član Predsjedništva BiH.

Što se tiče Daytona, koji jeste Hrvatska potpisala, dodao je Šefik Džaferović – “jer je nakon Srbije učestvovala u agresiji na BiH”, po njemu je Federacija BiH jedna izborna jedinica koja daje dva člana Predsjedništva BiH.

“Nigdje se ne govori o etničkoj legitimaciji, već samo o etničkoj identifikaciji kandidata. Drugim riječima, nigdje u Daytonu ne stoji da Hrvati biraju jednog, a Bošnjaci drugog člana. Stoji samo da je jedan član Hrvat, a drugi Bošnjak, a Evropski sud za ljudska prava je naložio da se i to obriše iz Ustava BiH, jer svi građani imaju pravo da budu birani a ne samo Bošnjaci i Hrvati. Ovo što nam nudi gospodin Milanović je put u potpunu etničku podjelu BiH i potpuno ukidanje građanskog principa, koji je također ugrađen u Dayton”, zaključio je.

Hrvatski narod u BiH nije nacionalna manjina i neprikladno je porediti poziciju hrvatskog naroda sa pozicijom nacionalnih manjina bilo gdje u svijetu, poručio je Džaferović.

“Već sam način na koji je gospodin Milanović došao u BiH nije korektan, i kada nije dobio očekivanu reakciju, počinje da vrijeđa BiH. Očigledno je došao samo praviti probleme i incidente. Pozivam ga da ne dolazi u Bosnu i Hercegovinu praviti probleme i incidente. Bosni i Hercegovini je potrebna jedna zdrava klima, a ne uvrede nekog ko će sutra otići i ostaviti iza sebe samo jaz i nepovjerenje među ljudima. Na kraju što se tiče „predzadnje rupe na svirali“, Evropski parlament i NATO savez su posljednjim odlukama pokazali ko je stvarno predzadnja rupa na svirali”, poručio je član Predsjedništva BiH.

(SB)