Politika 06.10.2022.

DŽAFEROVIĆ NA SAMITU U PRAGU: Potvrđeni stavovi BiH o Ukrajini, usklađeni sa politikom EU

ČITANJE: 1 minuta

Predsjedavajći Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istakao je da je značaj današnjeg samita u Pragu, kao i koncepta Evropske političke zajednice u tome što učestvuje najširi okvir država evropskog kontinenta.

Kako je rekao, radi se o obliku okrupljavanja u svrhu jedinstvenog odgovora na izazove, u kontekstu opće krize međunarodnih odnosa.

“Evidentno je da neki tradicionalni multilateralni okviri, kao što je Vijeće sigurnosti, ne mogu odgovoriti svim izazovima zbog blokada. Činjenicom da je danas okupljena zajednica, od Ujedinjenog Kraljevstva preko EU i Zapadnog Balkana do Turske, zapravo je poslana najsnažnija poruka”, rekao je Džaferović.

Dodao je da je jako važno da je Bosna i Hercegovina učestvovala i da su potvrđeni stavovi BiH o Ukrajini, koji su usklađeni sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

“Također, istaknuo sam značaj nastavka evropske i euroatlantske perspektive BiH. Na bilateralnim sastancima istaknuo sam zabrinutost zbog etničkih podjela i tenzija koje je proizvelo nametanje Izbornog zakona”, kazao je Džaferović.

Bosni i Hercegovini, dodaje, potreban je mir i stabilnost, zato je izuzetno važno da bude osiguran nastavak prisustva međunarodne vojne misije u BiH, kao i da BiH dobije kandidatski status.

“Uvjeren sam da je sazrila svijest da je približavanje BiH EU snažan način da se osnaži mir, te se može očekivati ubrzo da će Bosna i Hercegovini dobiti kandidatski status”, zaključio je Džaferović, prenosi Klix.

(SB)