Politika 03.08.2021.

Džaferović nakon sastanka sa Šmitom: Dodik napravio veliku grešku

ČITANJE: 2 minute

Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH, nakon razgovora Željka Komšića, predsjedavjućeg ove bh. institucije i njega sa novim visokim predstvnikom Kristijanom Šmitom, rekao da Milorad Dodik, srpski član, napravio veliku grešku što nije prisutvovao današnjem sastanku.

“Pozivam Dodika da u interesu onih koje predstavlja, a i druge, da odmah prestanu jer time neće ništa postići”, naglasio je Džaferović i dodao da moraju raditi zajedno i da je puno posla pred njima, prenose “Nezavisne”.

“Mislim da je to moguće i da nema druge alternative, nego ići naprijed i da zajedno izgrađujemo BiH”, istakao je Džaferović i dodao da nije dobro što danas sva tri člana Predsjedništva nisu prisustvovala ovom sastanku.

Sastanku nije prisustvovao srpski člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je ranije najavio da neće doći jer Narodna supština Republika Srpska zaključila da Šmit nije imenovan u skladu sa zakonima i procedurama.

Džaferović se zahvalio Šmitu što je preuzeo odgovornu ulogu.

“Ono što je po mom mišljenu važno raditi u BiH, a to sam i kazao na sastanku, je da BiH mora da nastavi svojim reformskim putem i moramo učiniti sve da BiH nastavi taj put”, kazao je Džaferović.

Zbog toga, po njegovom mišljenju, institucije BiH moraju funkcionirati i da niko nema pravo da opstruiše i bojkotuje njihov rad.

“Dejtonski sporazum nije švedski sto da se iz njega uzima ono što nekome odgovara. Dejtosnki sporazum se mora u cijelosti provoditi”, rekao je Džaferović i dodao da hitno treba pristupiti realizaciji svih 14 prioriteta za pristupanje BiH u EU.

Ističe da od Šmita očekuju da u potpunosti ispuni svoju obavezu koju ima Aneksom 10. Dejtonskog sporazuma

Podsjećamo, u Predsjedništvu BiH održan je sastanka počeo je sastanak predsjedavjućeg ove bh. institucije Željka Komšića i bošnjačkog člana Šefika Džaferovića sa novim visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom.

(N.S)