Vijesti 09.05.2021.

Džaferović: Podjela BiH je neofašistička ideja, kako drugačije nazvati tu intenciju

ČITANJE: 2 minute

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović položio je cvijeće na spomen-obilježju Vjećna vatra povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

Džaferović naglašava da iako je fašistička ideologija, najmračnija ideologija dosada koja je zadesila ljudski rod, poražena ona je danas još uvijek živa u svijetu, Evropi i Bosni i Hercegovini, piše Klix.

Dodaje da što više bude borbe protiv diskriminacije bit će manje i neofašističkih ideologija.

“Svi u BiH trebamo da se okrenemo izgradnji cjelovite i demokratske države, države ravnopravnih naroda i građana bez obzira u kojem dijelu BiH oni živjeli. Svjedočili smo proteklih sedmica ovdje u BiH tim retrogradnim, slobodno možemo reći fašističkim, idejama jer kako drukčije nazvati intenciju da se BiH dodatno teritorijalno i etnički dijeli, da se zasjeca u živo tkivo BiH, nego nefašističkom idejom”, kazao je.

Dodaje da svi trebamo shvatiti da budućnost nije u razdvajanju, podjelama i diskriminaciji već u jedinstvu različitosti i kada je BiH, ali i Evropa u pitanju.

“Danas je i Dan zlatnih ljiljana Armije RBiH koja je istinski baštinila antifašističke vrijednosti te koristim priliku da uputim čestitke, osim za Dan pobjede nad fašizmom, i za Dan zlatnih ljiljana”, dodaje.

Džaferović se osvrnuo i na put BiH u članstvo Evropske unije.

“BiH je učinila brojne korake kada je u pitanju članstvo u Evropskoj uniji, ali imamo blokade unutar BiH uglavnom od retrogradnih snaga na koje ja ukazujem. To su one snage koje žele podjele, koje se ne bore protiv diskriminacije, one snage koje ne prepoznaju prava čovjeka na svakom pedlju ove zemlje. One će se prepoznati”, kazao je.

Nastavlja da je postoji određena vrsta zadrške ili je postojala kada je u pitanju proširenje EU.

Poručivši da je najuspješnija borba protiv fašizma i svih mračnih ideologija ujedinjena Evropa.

Osim Džaferovića, cvijeće je položio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, delegacije Vlade i Skupštine KS, te predstavnici Ministarstva za boračka pitanja KS i Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja KS.

(E.M)