Politika 26.01.2021.

Džaferović podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o tehničkim propisima RS

ČITANJE: 1 minuta

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je danas Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o tehničkim propisima RS, s prijedlogom da se navedeni zakon ukine.

Iz kancelarije člana Predsjedništva BiH je saopšteno da se navedeni zahtjev odnosi na neusklađenosti odredbi osporavanog zakona sa odredbama Ustava Bosne i Hercegovine koje se odnose na uspostavu jedinstvenog tržišta na cijeloj državnoj teritoriji, ljudska prava i osnovne slobode, međunarodne standarde i nediskriminaciju.

U Zahtjevu za ocjenu ustavnosti se, između ostalog, naglašava da je Zakon o tehničkim propisima RS u suprotnosti sa državnim Zakonom o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanju usklađenosti, te da se njime uspostavlja neustavni, paralelni sistem infrastrukture kvaliteta, prenose agencije.

“Njegovim odredbama ignorišu se propisi i standardi na nivou BiH, razgrađuje njeno unutrašnje tržište i različito tretiraju prava građana na način da se daje prednost pravnim osobama registrovanim na teritoriji RS”, saopšteno je.

(A.M.)