Politika 25.05.2022.

DŽAFEROVIĆ S STOLTENBERGOM: Zbog ruskog uticaja ojačati NATO štab u BiH

ČITANJE: 3 minute

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas je razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Teme razgovora su bile posljedice napada na Ukrajinu na sigurnosnu situaciju u BiH i regionu s posebnim naglaskom na snažan ruski uticaj. Džaferović će se ubrzo obratiti na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC).

Stoltenberg i Džaferović su nakon sastanka održali zajedničku press konferenciju na kojoj je predsjedavajući Predsjedništva BiH podsjetio na važnost saradnje BiH i NATO-a.

“Postoje političke snage koje osporavaju NATO put. Zakon o odbrani i akcioni plan su nešto spram čega se svi mi trebamo odnositi. BiH je država u kojoj je NATO savez uspostavio mir, NATO je garant mira i stabilnosti u BiH”, kazao je Džaferović.

U BiH postoji ruski uticaj, rekao je Džaferović.

“Postoje otvorene prijetnje od strane Ruskog ambasadora ako BiH nastavi NATO putem”, napomenuo je i zamolio na podršku BiH. Takođe je zamolio da se ojača NATO štab u BiH.

“Želim da naša saradnja bude snažnija, da naše OSBiH budu prilagođene standardima NATO saveza”, rekao je Džaferović.

Osvrnuo se i na pitanje izborne reforme u BiH.

“Izborni zakon BiH je unutrašnje pitanje BiH i mi ćemo o tome odlučivati. Cijeli svijet zna gdje leži odgovornost zašto nisu uspjeli pregovorio oko Izbornog zakona. Kada je u pitanju posljednja izjava gospodina Dodika, i on i svi drugi bi trebali da znaju da nema nikakvog, a pogotovo mirnog razlaza u BiH.

Postoji Dejton i najbolje za sve je da se svi pridržavamo svega onoga što imamo na snazi. Nije moguće da bilo ko unilateralnom reakcijom to promijeni. Svi oni koji budu atakovali na BiH moraju da znaju da ni mnogo snažniji nisu uspjeli da razbiju BiH i da će kao i oni završiti na smetljištu historije”, kazao je Džaferović.

 Stoltenberg: Možemo spriječiti eventualnu buduću agresiju na BiH

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je kazao danas prilikom obraćanja javnosti da je BiH cijenjen partner NATO saveza.

“NATO čvrsto podržava mir i stabilnost u BiH i širom Zapadnog Balkana. Naša saradnja važnija je nego ikad imajući u vidu rat u Ukrajini. NATO će uključiti novi paket u borbi za upravljanjem kriznim situacijama i sigurnosti.

Možemo pomoći u izgradnji otpornosti i spriječiti eventualnu buduću agresiju u Bosni i Hercegovini”, kazao je Stoltenberg.

Govorili su, kako je rekao, i o Oružanim snagama za koje je rekao da su ključne za očuvanje stabilnosti i mira u BiH.

Zahvalio se Džaferoviću na dolasku.

Stoltenberg se osvrnuo i na razgovor sa Zoranom Milanovićem, predsjednikom Hrvatske, kojeg smatra vrlo konstruktivnim gdje se dotakao i pitanja ulaska Švedske i Finske u NATO.

Spomenuo je i samit u Madridu gdje se očekuje da će se zemlje složiti za dalje jačanje BiH na putu u Sjevernoatlantski savez.

“Svi saveznici se slažu da su vrata NATO saveza otvorena. Svi mi imamo bojazni, ali sjedimo, razgovaramo i riješimo. Evo, Finska i Švedska su odlučile da nam se pridruže i to je važna poruka koju nam šalju, a mi radimo na tome da se oni nama pridruže i pozdravljamo te zahtjeve”, kazao je Stoltenberg.

Džaferović se osvrnuo na njegovu izjavu i kazao kako podržava pridruživanje Švedske i Finske u NATO.

(N.S)