Politika 06.11.2020.

Džaferović sa Erdoganom u Istanbulu: Turska dio vakcina šalje u BiH

ČITANJE: 2 minute

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je danas u Istanbulu s predsjednikom Republike Turske  Redžepom Tajipom Erdoganom, a među brojnim, jedna od tema bile su i posljedice pandemije koronavirusa, javlja Fena.

Predsjednik Erdogan informisao je je Džaferovića da će Turska u naredim mjesecima dobiti vakcine protiv koronavirusa, a dio tih vakcina bit će dodijeljen i BiH.

Kako je Džaferović kazao u razgovoru za Fenu, predsjednika Erdogana prije svega zanimala je politička situacija u Bosni i Hercegovini, a Džaferović mu je prenio detaljno sve elemente aktuelne situacije.

Erdogan je rekao da će Turska podržava stabilnost i mir u BiH, reforme, evropski, kao i NATO put BiH te suverenitet i teritorijalni integritet.

Razgovarano je i bilateralnim odnosima na političkom, ekonomskom i kulturnom planu, a politički odnosi su ocijenjeni kao izvanredni, ali uvijek postoji prostor da se oni unaprijede.

Poseban aspekt današnjeg razgovora bila je ekonomska saradnja i podrška Republike Turske ekonomiji BiH. Turska i BiH prošle godine zaključile su Ugovor o slobodnoj trgovini, a BiH je dobila režim, kada je u pitanju izvoz bh. roba na tržište Turske, kakav imaju rijetke države na svijetu.

Takođe, tema razgovara bila je i izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd. Prošle godine zaključen je memorandum s Turskom, a sada je potrebno zaključiti međudržavni ugovor sa svim elementima i što prije otpočeti s izgradnjom autoputa, piše Fena.

Džaferović je nakon sastanka istakao da se ovih dana vode razgovori na nivou radnih grupa i da vjerujem da će se i ta ideja pretvoriti u stvarnost i da će početi da se realizira i u praksi.

Bilo je razgovora o saradnji i u drugim oblastima poput namjenske industrije, poljoprivrede te daljnjeg ulaganja kapitala Turske u BiH, konkretno da se naprave pogoni fabrika koji turski privrednici imaju u Srbiji, a koji se bave tekstilom.

Kako je zaključio predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, današnji susret potvrdio je dobre odnose između Republike Turske i Bosne i Hercegovine te je on dao poticaj da se oni jačaju u budućnosti.

(N.S/ Banjaluka.net)