Sport 30.12.2022.

DŽAJIĆ: Peleu obećan televizor “Čajavec”, kasnije me pitao jesu li ga poslali

ČITANJE: 2 minute

Dragan Džajić, jedan od najboljih srpskih fudbalera svih vremena, od reportera Sputnjika je saznao za tužnu vijest da je preminuo Pele, njegov kolega, ali i prijatelj sa kojim se sretao više puta, djelio je teren i kao saigrač i kao rival, a iz svega su ostale uspomene i anegdote za sva vremena.

„Evo sada od vas čujem da je preminuo Pele. Mnogo mi je žao. Pre dan, dva sam video da mu se stanje pogoršalo, znao sam da je teško bolestan. Bilo je nagoveštaja da će se dogoditi ovo što se dogodilo. Više puta se to dešavalo, ali je uvek uspevao da pobedi”, rekao je Džajić za Sputnjik.

Kako je istakao, Pele je za njega neprikosnoven, bar u vrijeme dok je on igrao fudbal.

„Ima jedna stvar, Evropljani nisu mnogo njega gledali, ne računajući svetska prvenstva, jer nije bilo televizijskih prenosa. Sa 17 godina je doneo ‘Zlatnu boginju’ Brazilu. On je uživao takav ugled, popularnost i sve je to zaslužio”.

Imao je legendarni Džaja priliku da igra sa brazilskim fudbalerima, ali i protiv Pelea i dobro se sjeća tih momenata.

„Pele je bio mit, a za mene je bio simbol fudbala. Ja sam igrao nekoliko puta protiv njega. Kada sam igrao za Tim sveta imao sam 22 godine, igrali smo na Marakani i bio je pun stadion. Bilo je poznatijih fudbalera od mene, naravno, i kada smo se postrojili u tunelu, gledao sam Bekenbauera i Jašina, kako ispod oka posmatraju Pelea. I za njih je bio velikan”, naveo je Džajić.

Jedan od najboljih srpskih fudbalera svih vremena je dobio i čast da igra na Peleovom oproštaju od profesionalne karijere.

„Rezultat je bio 2:2 i dao sam gol. Ali, to sve nije bitno. Video sam koliko ga svet voli, 90 odsto stadiona je plakalo, plakao je i Pele kada se opraštao i njemu su išle suze. Igrao sam jednu utakmicu u Beogradu, kada je on igrao. Vladalo je veliko interesovanje. Sećam ga se i s prijema pred njegovoj oproštaj u našoj ambasadi u Rio de Žaneiru”.

Džajić je otkrio i jednu anegdotu.

„Obećali su mu iz Banjaluke televizor i pre nego što se TV pojavio jer je na njemu bila Peleova slika. Mislim da je u pitanju bila fabrika Rudi Čajavec. I pita mene tada Pele, jesu li poslali televizor, ja rekoh – ma, gde su poslali”.

Previše tužnih vijesti za fudbal u posljednjim danima…

“Eto, otišao je Pele, pre njega Siniša, baš tužno. Pele je bio jak, bio je zdrav, bio je sinonim za moć. Mislio sam da ne može da umre, ali…”, zaključio je Džajić za Sputnjik, prenosi Glas Srpske.

(SB)