Vijesti 31.12.2015.

Džakovi Djeda Mraza puni dječjih želja

ČITANJE: 5 minuta
20151230153518_345568
“Dragi Djeda Mraze, nadam se da ćeš pročitati ovo pismo i da ću dobiti poklon za Novu godinu…”, tako su uglavnom počinjala pisma mališana upućena na adresu čike u crvenom u dalekoj Laponiji, a njihove želje su uglavnom bile igračke.

Posjetili smo vrtiće u Banjaluci, Tuzli i Trebinju kako bismo čuli od malih drugara šta to žele od Djeda Mraza i koliko se vesele Novoj godini.

Mališani iz banjalučkih vrtića “Plavi čuperak” i “Zvjezdica” o omiljenom djedici obučenom u crveno odijelo i o novogodišnjim i božićnim praznicima naučili su mnogo u ovim predškolskim ustanovama. Za dolazak novogodišnjih praznika počeli su se spremati već početkom decembra, kada su uz pomoć teta iz vrtića, roditelja, braće i sestara, počeli da pišu pisma djedici sa dalekog sjevera, uputivši ih na njegovu adresu u Leponiji. Svi oni se nadaju da će upravo njihova lijepo ukrašena pisma s mnogim željama stići na vrijeme do Djeda Mraza.

Neki od njih su nam otkrili da od Djeda Mraza očekuju omiljene igračke, kao i to da im čiko u crvenom odijelu sa svojim irvasima podari snijeg.

Filip Davidović je već za Nikoljdan od roditelja dobio tepih na kojem je iscrtana reli staza za autiće.

“Želim da mi Djed Mraz ove godine, pored slatkiša, pokloni lego kockice ili helikopter”, kaže Filip.

Igračke pod jelkom

Dragi Djeda Mraze, ove godine trudila sam se da budem poslušna roditeljima, tako je započela pismo Katarina Radić, te mu priznala da obožava igračke.

– Zato te molim da mi ove godine pod jelkom ostaviš dječju kuhinju, kako bih mogla da se igram s barbikama, za vrijeme praznika- rekla je Katarina.

David Radić za Novu godinu od Djeda Mraza željno očekuje da mu podari snijeg kako bi mogao da se sanka sa drugarima, ali se nada i poklonima.

– Tete u vrtiću drugarima i meni su pričale zanimljive priče o Djeda Mrazu i o radosnim praznicima. Pravili smo i ukrašavali čizmice. Možda nisam bio poslušan baš cijele godine, nadam se da će moji roditelji i Djeda Mraz zažmiriti na jedno oko i pokloniti mi neke poklone- kaže nasmijani David.

Njegova drugarica Mila Kljaić posebno voli da ukrašava jelku.

– Ove godine sam baš ja na vrh drvceta stavila zvjezdicu. Otvaranje poklona me baš veseli. Ove godine voljela bih da dobijem lego kutiju- kaže Mila.

Jelena Kalaban govori da će novogodišnje praznike provesti kod bake i deke, a da bi voljela da joj Djed Mraz donese lijepe helanke.

– Volim da gledam crtane filmove i slušam pjesmice o Svetom Nikoli i Djeda Mrazu, a nekoliko njih sam naučio u vrtiću. Moj najdraži poklon ove godine bio bi jedan kompjuter- rekao je Vukašin Savanović.

Njegova vršnjakinja Sofija Kovačević obožava da se igra sa barbikama. Djed Mraz je je dobar čovjek, smatra ona i trudi se da svako dobro dijete na svijetu obraduje. Ona se nada jednoj Barbiki.

Petar Štrbac kao mali meteorolog predviđa da će za Novu godinu pasti snijeg.

– Volio bih da padne snijeg, nekako je dosadno bez njega, ne mogu se grudvati, ni praviti Snješka Bijelića sa drugovima- kazao je Petar.

Novogodišnje predstave

A želja je mnogo i u vrtićima Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje “Naše dijete” u Tuzli.

Jedna od većih je “Pčelica” koja ima 200 mališana, a jedna od grupa se zove “Zvjezdice”. Maleni iz ove skupine žarko iščekuju Djeda Mraza i pripremaju se razne priredbe koje će imati, pa i Ema Ćosurović, koja želi da u svom paketiću vidi bojanku, bojice i slatkiše. Isto to želi i Lamija Mehinbašić.

– Do sada sam dobijala slatkiše, a nisam igračke- kaže ona.

Teodora Božanović ima skromne želje.

– Radujem se Djeda Mrazu. Do sada sam dobijala slatkiše i igračke. Sada želim lijepe haljinice, trenerku i helanke- kaže Teodora.

I njen drug Ismar Toromanović, nastupat će u predstavi s recitalom.

– Želim pantalone, majicu i auto- kaže Ismar i recituje pjesmicu: “Dragi Djeda Mraze, zagrljaje ti šaljem, sve najbolje želim i poljupce dajem”.

Helikopter na daljinski koji će visoko da leti, od Djeda Mraza volio bi da dobije Mahir Čičkušić.

Ostali maštaju da u paketićima vide lego kocke, robote, ponije…

Zanimljivo je da ova djeca nisu spominjala mnogo slatkiše kao poklon. Njihova učiteljica Melika Zukić nam je to pojasnila.

– Mi djecu učimo zdravoj ishrani. Ovdje u vrtiću rođendane ne slavimo uz tortu, već uz suvo voće- pojašnjava učiteljica.

Dodaje da se njena grupa danima priprema za svečanu novogodišnju priredbu, gdje će nastupiti s recitalima i predstavama. Osim toga, prosotrije vrtića su uredili ona i djeca raznim novogodišnjim ukrasima.

Vrtić “Pčelica” organizuje svake godine, u saradnji s roditeljima, posjetu Djeda Mraza ovoj ustanovi, priča Alma Halilović, direktorica JU “Naše dijete”, kojoj pripada i “Pčelica”.

– Svaka odgojna grupa ima zadatak da ukrasi jelku. Organizujemo interne priredbu sa dječjim nastupima i Djedom Mrazom. Roditelji učestvuju u tome- kaže Halilovićeva.

Posjetili smo i trebinjski vrtić “Naša radost”, gdje nam je dječak Marko Musić kazao da bi volio da mu Djed Mraz donese puža Slavka.

– Ne znaš ko je to? E pa to ti je drug Spužve Boba, pa bih i ja volio da imam druga – puža Slavka. Imam sestru s kojom se igram, ali bih se isto volio igrati s pužem Slavkom. Pa, može i jednog brata, ali da se odmah možemo igrati- kazao je Marko.

Nemanja Rajković od Djeda Mraza bi volio da mu donese miješalicu da se mogu njom igrati, ali ne onu pravu, nego malu.

– I još bih volio jednu malu cisternu da njom dovozim vodu, jer se u miješalici ne može miješati pijesak bez vode. Ne bih drugo ništa, jer ću kad porastem graditi kuće, pa ću malim miješalicama dok ne porastem samo vježbati- kazao je Nemanja.

A mi svim ovim mališanima, ali i svoj djeci širom svijeta želimo da im čiko u crvenom odijelu ispuni sve želje, da dobiju puno poklona, da budu zdravi i nasmijani i u igri provedu djetinjstvo.

(NN)