Svijet 20.07.2021.

Džef Bezos letio u svemir: “Najbolji osjećaj ikad”

ČITANJE: 3 minute

Džef Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu, letio je danas u svemir u svom raketnom brodu “Nju šepard” u istorijskom podorbitalnom letu, što je nova prekretnica u privatnim putovanjima u kosmos.

Američki milijarder je u 15 časova po srednjoevropskom vremenu poletio iz pustinje u Zapadnom Teksasu do ivice svemira, a let je trajati 11 minuta.

Prije devet dana, njegov veliki konkurent Ričard Brenosn obavio je uspješno prvi turistički let do svemira preko svoje kompanije “Virdžin galaktik”, ali će Bezos dostići veću visinu – 100 kilometara u poređenju sa Brensonovih 86 kilometara.

Zajedno sa Bezosom u raketnom brodu su bili njegov brat Mark, potom avijatičarka Voli Fank (82) i tinejdžer koji je nedavno završio srednju školu Oliver Dimen (18), kao najstarija i najmlađa osoba koje će stići do svemira.

Fankova je bila dio grupe “Merkur 13” i prošla je obuku za Nasine astronaute početkom šezdesetih godina prošlog vijeka, ali nije dobila priliku da leti u svemir zbog svog pola.

Dimen je prva mušterija koja plaća za let Bezosovoj kompaniji “Blu oridžin”. On planira da od septembra studira fiziku i menadžment inovacija na Univerzitetu u Utrehtu. Njegov otac je šef kompanije za investiconi menadžment “Somerset kapital partners”.

Iz Astronautskog centra je posada u odelima izašla u 14:18, zajedno sa Džefom Bezosom. Porodica i tehnička lica uz aplauz su ispratili astronaute na lansiranje.

Tačno 45 minuta ranije pre poletanja.

Astronauti su pre ovog poletanja proveli sate u kapsuli za simulaciju lansiranja u Astronautskom trening centru. Kapsulu koja simulira lansiranje, u sebi ima podešeno simuliranje zvuka, pokreta, audia, vibracija i pritiska.

Pre nego što su se smestili u kapsulu, svako od njih je po tradiciji su zazvonili na zvonu koje je postavljeno ispred kapsule.

Raketa povezana za kapsulu leteće sedam minuta do svemira, gde će nakon toga u roku od 20 sekundi pustiti kapsulu koja će tačno 11 minuta biti u svemiru.

U toku spuštanja, kapsula oslobađa posebne padobrane koji je bezbedno spuštaju na zemlju.

Pod maksimalnim pritiskom, raketa je konačno lansirana, na snimku se tačno prikazuje kolika je visina i pogled iz te perspektive, prenose Agencije.

Kapsula se polako odvojila od rakete i tačno u 15:15 je počela da se spušta.

Na snimku se tačno čuje smeh milijardera Džefa Bezosa i njegove posade koji govore koliko su ponosni na ovaj projekat.

“Ovo je divno”, izgovorio je Džef Bezos.

“Imali smo veoma srećnu reakciju ovde”, kasnije je rekao Bezos.

Raketa se polako i veoma mirno spustila na zemlju dok je kapsula i dalje bila u vazduhu.

Kapsula se mirno spustila na zemlju u 15:22 po lokalnom evropskom vremenu.

“Ovo je za mene bio najbolji dan u životu” uzviknuo je Bezos.

Astronauti su mirno sačekali da po njih dođu tehnička lica koja će ih izvući iz kapsule.

Džef je sa palcevima na gore usnimljen dok su tehnička lica otvarala kapsulu, što pokazuje koliko je zadovoljan time kako je protekao let.

Pozdravljen je uz aplauz i uzvike svih okupljenih, a iz kapsuleje izašao sa kaubojskim šeširom na glavi, tačno u 15:31 po evropskom vremenu.

Mnogi novinari i fotografi bili su tu da prenose reakciju najbogatijeg čoveka na svetu, nakon lansiranja.

-Otvoren je i šampanjac!

Bezos je osnovao “Blu oridžin” 2000. godine, a “Blumberg” procjenjuje njegovo bogatstvo na 206 milijardi dolara.

(Srna/A.M.)