Sport 22.05.2017.

Džejms Robinson, košarkaš Igokee: Odnijeću lijepe uspomene u SAD

ČITANJE: 3 minute

Za nekoliko dana se vraćam u SAD kod porodice da se malo odmorim, ali ću se sjećati svega što sam doživio ovdje. Prvo saigrača, jer smo bili posebna grupa ljudi i imao sam sreće što sam bio dio tima sa njima, kao i dobrih trenera.

Tako je priču za “Glas Srpske” o svom prvom izbivanju van granica Amerike započeo plejmejker Igokee Džejms Robinson koji je pružao odlične partije u debitantskoj sezoni u Evropi.

* GLAS: Kako ste doživjeli prvu godinu igranja u Evropi?

ROBINSON: Iskreno, nisam znao šta da očekujem od prve godine u Evropi nakon koledža na kojem sam se spremao, ali se nikad ne možete dovoljno pripremiti za ono što vas čeka u nepoznatoj zemlji. Moji saigrači i treneri, kao i svi ovdje u Laktašima i Banjaluci, pomogli su mi da se prilagodim i mnogo cijenim to što su uradili za mene.

* GLAS: Kako ocjenjujete kvalitet ABA lige?

ROBINSON: Liga je mnogo konkurentna i svaku utakmicu morali smo igrati punom snagom. Treneri dobro vode ekipe, navijači su uvijek tu da daju podršku svom timu i bilo mi je drago što sam bio dio jednog takvog takmičenja koje afirmiše mlade igrače.

* GLAS: Kako je bilo igrati protiv Crvene zvezde i Partizana?

ROBINSON: Najteže (smijeh). To su klubovi koji imaju veliku reputaciju u Evropi, a samim tim i u regionalnim okvirima. Napravili su dobre rezultate u evropskim takmičenjima i za mene je bilo veliko iskustvo igrati protiv takvih ekipa jer se od tih igrača može mnogo naučiti.

* GLAS: Da li ste bili dovoljno spremni da odgovorite na zahtjeve u ABA ligi?

ROBINSON: Dobro sam se spremio na koledžu pošto smo i tamo igrali protiv dobrih ekipa dok sam bio na univerzitetu Pitsburg. Ipak, kada dođete ovdje, ne znate kako se igra, kakvi su ostali timovi i igrači, tako da svi planovi vrlo lako mogu da padnu u vodu.

* GLAS: Evropska košarka je zasnovana na odbrani. Da li ste uspjeli da odgovorite na te izazove?

ROBINSON: Uspio sam u tome iako je bilo pomalo teško. Na to treba da obratite pažnju tokom treninga i trener nas je dobro pripremao kako da igramo odbranu i njegovom strategijom smo napadali protivnike, dok smo se tokom utakmice morali prilagođavati.

* GLAS: Iako je sezona tek završena, kakvi su Vaši planovi za iduću?

ROBINSON: Malo je prerano da se priča o tome i znam da je to vama jedini način da saznate tu informaciju, ali za sada još se ništa ne zna. Fokusiran sam na to da se vratim kući i provedem malo vremena sa porodicom, a onda ćemo vidjeti šta će biti.

Vilijams najbolji

* GLAS: Ko je, po Vama, najbolji košarkaš ABA lige?

ROBINSON: Markus Vilijams iz Budućnosti. On je nevjerovatan igrač i najteži je rival protiv kojeg sam igrao. S druge strane, ima mnogo srpskih igrača protiv kojih je bilo teško igrati, a među njima su Simonović, Lazić i Jović iz Crvene zvezde, dok se slobodno može nabrojati i ostatak Zvezdinog rostera. Tu je i moj sunarodnjak Vil Hečer iz Partizana.

(Glas)