Magazin 22.05.2019.

DŽEZ U BANSKOM DVORU: “Dimitrije Vasiljević New York kvartet” pred Banjalučanima

ČITANJE: 2 minute

Samo nekoliko dana nakon izuzetnih koncertnih nastupa održanih na džez festivalu u Valjevu i na sceni Kolarčeve zadužbine u Beogradu, renomirani džez sastav „Dimitrije Vasiljević New York quartet“ održaće koncert u Koncertnoj dvorani Banskog dvora sutra u 20 časova.

Članovi kvarteta:

Dimitrije Vasiljević (Srbija/SAD) – pijanista, kompozitor, lider kvarteta

Ricardo Grilli (Brazil/SAD) – gitara

Ben Tiberio (SAD) – kontrabas

Raphael Pannier (Francuska/SAD) – bubnjevi

„Dimitrije Vasiljević New York quartet“ je džez sastav iz Njujorka koji svoj zvuk bazira na mješavini modernog američkog džeza, klasičnog evropskog nasljeđa i tradicionalne srpske muzike. Svi članovi ovog sastava su vrsni džez muzičari iz različitih dijelova svijeta, sa dugogodišnjim iskustvom sviranja na njujorškoj, ali i drugim važnim džez scenama svijeta, kao i sa brojnim eminentnim džez umjetnicima.

Dimitrije Vasiljević je srpski džez kompozitor i pijanista iz Beograda koji živi i radi u Nju Orleansu, SAD. Opisan kao „sjajan džez svirač impresivnog muzičkog vokabulara i moćan moderni improvizator koji ima potencijal da postane novi glas modernog džeza“, Vasiljević je stvaralac čija muzika predstavlja sofisticiranu kombinaciju američkog džeza, evropskog klasičnog nasljeđa i tradicionalne srpske muzike.

– Srećni smo zbog činjenice da svega dva dana nakon Kolarčeve zadužbine u Beogradu i Banski dvor može da ugosti ovaj renomirani džez kvartet. Veliko interesovanje za ovaj koncert i još svega nekoliko preostalih ulaznica nagovještavaju još jedno džez veče za pamćenje. Banski dvor će i nakon ovog koncerta nastaviti sa tradicijom koju smo započeli tokom održavanja prvog festivala džez muzike „Intime Jazz Fest“, te će se neposredno po završetku koncerta u banjalučkom klubu „City Pub“, organizovati „jam session“ u kojem će učestvovati poznati banjalučki džez sastav „Combine Quartet“ i naši gosti iz Njujorka – kaže Mladen Matović.

Koncert će biti realizovan u organizaciji Banskog dvora – Kulturnog centra i dio je zvaničnog programa manifestacije “Proljeće u Banjaluci”.

Ulaznice za koncert se mogu kupiti na biletarnici Banskog dvora svakim danom u periodu od 10 do 18 časova po cijeni od 5 KM.

(Srpskainfo)