Vijesti 17.03.2016.

Džihadisti i Tramp uvršteni na spisak 10 svjetskih rizika

ČITANJE: 1 minuta
4
Pobjeda Donalda Trampa na izborima u SAD nalazi se na listi deset rizika sa kojim se svijet suočava, navodi se u istraživanju Ekonomist intelidžens junita.

Britanska istraživačka grupa ističe da bi pobjeda Trampa mogla da ugrozi globalnu ekonomiju i poveća političke i bezbjednosne rizike u SAD. Međutim, ne očekuje se da on pobijedi Hilari Klinton koja je viđena kao „najvjerovatniji kandidat demokrata“, dodaje BBC.

Tramp je rangiran kao veći rizik za svijet od britanskog napuštanja Evropske unije i oružanog sukoba Južnom kineskom moru. Ispred Trampa su težak udar na Kinu usljed oštrog ekonomskog usporavanja i ruska intervencija u Ukrajini i Siriji koja stvara novi Hladni rat, viđeni su kao opasniji od Trampove pobjede.

-Iako je Tramp dao malo detalja o svojoj politici, a oni koje je dao podložni su redovnim promjenamać- iz EIU navode da je riječ o procjeni rizika. Na skali od jedan do 25 Tramp je dobio ocjenu 12, isto kao „prijetnja da globalni džihadizam destabilizuje svjetsku ekonomiju“. U izvještaju je upozoreno da bi njegov oštar ton usmjeren protiv Meksika i Kine „naročito mogao da brzo eskalira u trgovinski rat“. Podsjeća se da je Tramp pozvao na izgradnju zida između SAD i Meksika koji bi platio Meksiko, kao i da je tokom kampanje pozvao na ubistva porodica terorista, kao i na vojnu invaziju na Siriju kako bi bila uništena Islamska država.

-Njegove vojne tendencije prema Bliskom istoku i zabrana muslimanima da putuju u SAD mogli bi da budu potencijalno oruđe za regrutovanje džihadista- dodaje se u izveštaju. Izbori u SAD biće održani 8. novembra.

(B92)