Vijesti 13.02.2016.

Džihadisti iz BiH: Ako BiH uđe u EU, mnoga vrata će nam biti otvorena

ČITANJE: 3 minute
dzihadisti
Gornja Maoča je već više puta bilo u centru pažnje domaćih i stranih medija. Tu su se vijorile zastave ID, odatle su kretali borci za Siriju i Irak. Njemački novinari posjetili su to selo u Bosni i Hercegovini.

Gornja Maoča, malo selo u brdima na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine. Na pašnjaku u brdovitom zimskom pejzažu pasu ovce. I stanovnici žele baš jednu ovcu – kao honorar za intervju s njemačkom javnom televizijom ARD, piše Dojče vele.

Snage bezbjednosti BiH pretpostavljaju da se u tom selu regrutuju teroristi. Odavde su mnogi otišli u džihad.

Predstavnik dvjestotinjak stanovnika sela je Edis Bosnić. Taj 35-godišnjak se pokazuje kao miroljubiv, ali je istovremeno fasciniran idejom „Islamske države“ o utemeljenju svjetskog kalifata: „Da li je to naša želja? Naravno“, kaže on.

-Naravno da želimo da svi muslimani žive u jednoj državi, u kojoj više ne bi imali probleme. U kojoj svi muslimani imaju iste pasoše i u kojima piše da vjerujem u Alaha i u našeg proroka Muhameda.

Paralelno društvo:

Bosnić nosi dugu bradu. Na Tviteru prati radikalne salafiste, recimo Abu Mutana koji regrutuje borce za ID, ali i za Fronta Al-Nusra čiji se pripadnici bore u Siriji. U selu su se svojevremeno vijorile zastave ID. Policija je tu više puta sprovodila racije. Jedan stanovnik sela je prije četiri godine izvršio napad na američku ambasadu u Sarajevu. Uslijedila su hapšenja. I Bosnić je jedno kraće vrijeme bio u zatvoru.

-Mi ne priznajemo zakone, ne poštujemo ih- kaže Bosnić.

-Pogotovo u srcu. Zašto? Zato što nije bilo pravedno da nas strpaju u zatvor.

Iz Bosne i Hercegovine je do sada u rat u Siriji i Iraku otišlo oko 200 osoba – između ostalog i iz Gornje Maoče. Tragovi iz tog brdskog sela vode i do salafista u Beču, recimo do radikalnog propovjednika Ebua Tejme, protiv kojeg se u Gracu vodi sudski postupak. Mijo Krešić, zamjenik ministra bezbjednosti BiH, priznaje:

-Očigledno nekim stvarima nismo poklonili dovoljno pažnje. U međuvremenu se enormno povećao broj protivnika Ustava, onih koji, umjesto demokratije, žele život isključivo u skladu sa šerijatskim pravom.

Nadaju se ulasku u EU:

Salafisti iz Njemačke hvale pobožnost stanovnika Gornje Maoče i pozivaju na prikupljanje dobrovoljnih priloga za to selo. Edis Bosnić oduševljen je time što BiH želi da podnese zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji. On već sanja o islamskoj misiji bez granica.

-Ako BiH jednoga dana uđe u EU, to će nam otvoriti mnoga vrata. Tada možemo da bude aktivni i na drugim mjestima. To bi bilo mnogo lakše s otvorenim granicama. Tada bi naš predivni islam mogli da damo i Njemcima.

I u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine vidljiva je tiha islamizacija. Pa i u Sarajevu. To omogućavaju dolari Saudijske Arabije. Ne samo da je novcem iz te države sagrađena najveća tamošnja džamija, već i dva ogromna trgovačka centra. U njima postoji i prostor za molitvu – što nije uobičajeno za Bosnu i Hercegovinu. A u supermarketima u tim centrima zabranjena je prodaja alkohola.

(B92)