Vijesti 19.11.2015.

Džihadisti pod Lovćenom?

ČITANJE: 3 minute
cg-dzihadisti1
Da li arsenal oružja nađen u Njemačkoj u gepeku automobila Vladana Vučelića, pravoslavca iz podgoričkog naselja Konik, ima ikakve veze sa terorističkim napadom u Parizu pitanje je kojim se danima bave Crnogorci. Iako Vučelić nikada nije bio u kakvoj ekstremističkoj, a ponajmanje terorističkoj družini.

Hiljadu kilometara južnije, u Crnoj Gori, u sirotinjskom naselju kraj Podgorice u kom živi, već nekoliko godina stanuje i priča da ta mjesna zajednica “regrutuje” ekstremne vehabije, čak i više stotina, iako nema pouzdanih podataka da je bilo ko od njih bio angažovan na ratištima Sirije ili Iraka.

U srijedu, dok smo obilazili centar tog naselja, niko od sagovornika nije želio da izusti bilo šta što bi se suprotstavilo toj ideologiji koja u crno zavija svakog dana mnogo porodica.

– Ovdje narod živi teško, ali niko od nas ne bavi se “visokom” politikom – kaže jedan od starosjedilacaKonika.

– Iz ovih udžerica teško da može izletjeti bilo koji ekstremizam osim socijalni. Ovde ljudi često nemaju hljeba da jedu, a kamoli da se bave stvarima u koje nisu ni upućeni. Znači na Koniku stanuje sirotinja i niko više! Pogledajte ove kartonske kutije koje su pretvorene u krovove ili trošne daske pune sipaca koje svakog časa mogu da se svale na glave nekog od članova porodica koji stanuju u neljudskim uslovima.

Upravo je iz takvog ambijenta i Vladan Vučelić, čovjek kojim se danas bave evropske policije, a njegov brat Željko odbacuje bilo kakvu umješanost u terorizam koji je uzdrmao cijelu Francusku.

– Ako je i vozio automobil siguran sam da nije znao da vozi oružje! Moj brat je sto posto čist, kategoričan je Vučelić. – Živimo na Koniku i nađite čovjeka koji će bilo šta loše reći o mom bratu i našoj familij. Toga nema!

Prije više od pola godine Islamska država je preko video-snimka “Čast je u džihadu, poruka Balkancima”, pozvala muslimane da im se pridruže u borbama u Siriji i Iraku, ili u zemljama u kojima žive, “pokrenu napade”, unesu nemir hiljadama kilometara daleko, među njihove sunarodnike u Crnoj Gori. Zebnja je još tada porasla, jer je jedan od aktera tog snimka i Podgoričanin Mirza Haklaj koji je nešto kasnije poginuo pod imenom Ebu Merdi.

Ova poruka nadovezala se na onu koju je prije više od mjesec dana iz Azije uputio Baranin Damir Slaković i to preko društvene mreže Fejsbuk. Napisao je da se priključio ISIL-u i to području između Sirije i Iraka, vjerujući da će Islamska država doći i u njegov kraj na Balkanu.

Tek poslije intervencije Margaret Ujehara, američke ambasadorke u Crnoj Gori, DPS je predložila izmjene Krivičnog zakonika koje je kasnije parlament usvojio. Tako su predviđene zatvorske kazne od dvije do deset godina za sve one koji protivno zakonu, drugim propisima ili pravilima međunarodnog prava vrbuju, regrutuju, pripremaju, organizuju, rukovode, prevoze ili organizuju prevoz ili obučavaju pojedinca ili grupu u namjeri njihovog pridruživanja ili delovanja u stranim oružanim formacijama. Zatvor čeka i one koji finansijski ili na druge načine pomažu odlazak crnogorskih državljana na strana ratišta.

Procjene obavještajaca

Koliko mladih muslimana iz Crne Gore ratuje u redovima ISIL, zvanično se ne zna, mada procjene pojedinih stranih obavještajnih službi, govore da je iz Crne Gore u Siriju i Irak otišlo 30 dobrovoljaca koji ratuju na strani Islamske države.

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost prikuplja podatke o njima, dok zvanični podaci ANB iz oktobra 2012.ukazuju da je u to vrijeme na ratištu u Siriji bilo 13 crnogorskih državljana od kojih se deset vratilo, a dvojica su poginula.

(Novosti.rs)