Džihadisti pod Lovćenom?

cg-dzihadisti1

Da li arsenal oružja nađen u Njemačkoj u gepeku automobila Vladana Vučelića, pravoslavca iz podgoričkog naselja Konik, ima ikakve veze sa terorističkim napadom u Parizu pitanje je kojim se danima bave Crnogorci. Iako Vučelić nikada nije bio u kakvoj ekstremističkoj, a ponajmanje terorističkoj družini.

Hiljadu kilometara južnije, u Crnoj Gori, u sirotinjskom naselju kraj Podgorice u kom živi, već nekoliko godina stanuje i priča da ta mjesna zajednica “regrutuje” ekstremne vehabije, čak i više stotina, iako nema pouzdanih podataka da je bilo ko od njih bio angažovan na ratištima Sirije ili Iraka.

U srijedu, dok smo obilazili centar tog naselja, niko od sagovornika nije želio da izusti bilo šta što bi se suprotstavilo toj ideologiji koja u crno zavija svakog dana mnogo porodica.

– Ovdje narod živi teško, ali niko od nas ne bavi se “visokom” politikom – kaže jedan od starosjedilacaKonika.

– Iz ovih udžerica teško da može izletjeti bilo koji ekstremizam osim socijalni. Ovde ljudi često nemaju hljeba da jedu, a kamoli da se bave stvarima u koje nisu ni upućeni. Znači na Koniku stanuje sirotinja i niko više! Pogledajte ove kartonske kutije koje su pretvorene u krovove ili trošne daske pune sipaca koje svakog časa mogu da se svale na glave nekog od članova porodica koji stanuju u neljudskim uslovima.

Upravo je iz takvog ambijenta i Vladan Vučelić, čovjek kojim se danas bave evropske policije, a njegov brat Željko odbacuje bilo kakvu umješanost u terorizam koji je uzdrmao cijelu Francusku.

– Ako je i vozio automobil siguran sam da nije znao da vozi oružje! Moj brat je sto posto čist, kategoričan je Vučelić. – Živimo na Koniku i nađite čovjeka koji će bilo šta loše reći o mom bratu i našoj familij. Toga nema!

Prije više od pola godine Islamska država je preko video-snimka “Čast je u džihadu, poruka Balkancima”, pozvala muslimane da im se pridruže u borbama u Siriji i Iraku, ili u zemljama u kojima žive, “pokrenu napade”, unesu nemir hiljadama kilometara daleko, među njihove sunarodnike u Crnoj Gori. Zebnja je još tada porasla, jer je jedan od aktera tog snimka i Podgoričanin Mirza Haklaj koji je nešto kasnije poginuo pod imenom Ebu Merdi.

Ova poruka nadovezala se na onu koju je prije više od mjesec dana iz Azije uputio Baranin Damir Slaković i to preko društvene mreže Fejsbuk. Napisao je da se priključio ISIL-u i to području između Sirije i Iraka, vjerujući da će Islamska država doći i u njegov kraj na Balkanu.

Tek poslije intervencije Margaret Ujehara, američke ambasadorke u Crnoj Gori, DPS je predložila izmjene Krivičnog zakonika koje je kasnije parlament usvojio. Tako su predviđene zatvorske kazne od dvije do deset godina za sve one koji protivno zakonu, drugim propisima ili pravilima međunarodnog prava vrbuju, regrutuju, pripremaju, organizuju, rukovode, prevoze ili organizuju prevoz ili obučavaju pojedinca ili grupu u namjeri njihovog pridruživanja ili delovanja u stranim oružanim formacijama. Zatvor čeka i one koji finansijski ili na druge načine pomažu odlazak crnogorskih državljana na strana ratišta.

Procjene obavještajaca

Koliko mladih muslimana iz Crne Gore ratuje u redovima ISIL, zvanično se ne zna, mada procjene pojedinih stranih obavještajnih službi, govore da je iz Crne Gore u Siriju i Irak otišlo 30 dobrovoljaca koji ratuju na strani Islamske države.

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost prikuplja podatke o njima, dok zvanični podaci ANB iz oktobra 2012.ukazuju da je u to vrijeme na ratištu u Siriji bilo 13 crnogorskih državljana od kojih se deset vratilo, a dvojica su poginula.

(Novosti.rs)

ZA KROVOVE I STOLARIJU 200.000 KM Grad priprema listu sanacija na objektima osnovnih škola

Za obnovu objekata osnovnih škola ove godine iz budžeta Grada Banjaluka biće izdvojeno 200.000 KM, a lista prioriteta bi trebala biti gotova početkom marta.  Taj novac, u zavisnosti od potrebe, škole koriste da, na primjer, uvedu centralno grijanje ili poprave kotlovnice, saniraju parkete, mijenjaju krovove i vanjsku stolariju, te obnove sanitarne čvorove. Gradonačelnik Igor Radojičić

BANJALUKA: 150 porodica dobija krov nad glavom

Za 150 porodica, izbjeglih i raseljenih lica, programima stambenog zbrinjavanja na području grada Banjaluka biće riješeno stambeno pitanje. Ovaj zajednički projekat Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije i Gradske uprave omogućiće izbjeglim i raseljenim porodicama da riješe svoje stambeno pitanje i konačno dobiju svoj krov nad glavom. Marko Aćić, v.d. direktora Republičkog sekretarijata za

U ovoj godini izgradnja brane i mašinske zgrade HE “Dabar”

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Trebinju da se u ovoj godini može očekivati početak izgradnje brane i mašinske zgrade u projektu Hidrelektrane “Dabar”. Premijer Višković sa direktorom ERS i rukovovodstvom HET-aFoto: RTRS Nakon sastanka sa rukovodstvima “Elektroprivrede Republike Srpske” i preduzeća HE “Dabar” i “Hidroelektrane na Trebišnjici” /HET/, Višković je

Raspušten Gradski odbor SP-a u Banjaluci

Izvršni odbor Glavnog odbora Socijalističke partije (SP) donio je odluku o raspuštanju banjalučkog Gradskog odbora SP. Na današnjoj sjednici je odlučeno da bude formirano Povjereništvo zaduženo za sprovođenje unutarpartijskih izbora SP u Banjaluci. Iz Socijalističke partije je saopšteno da je ovoj odluci prethodilo isključenje iz SP-a bivšeg predsjednika Gradskog odbora Banjaluka Gorana Selaka, zbog, kako

SVEČANO U BANJALUCI Uručene svetosavske nagrade istaknutim prosvjetnim radnicima u Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić večeras su u Banjaluci uručili svetosavske nagrade za 24 istaknuta prosvjetna radnika u Srpskoj.  Na svečanosti u Dječijem pozorištu Srpske svetosavske nagrade za školsku 2018/2019. godinu uručene su nastavnicima razredne nastave u Osnovnoj školi (OŠ) “Sveti Sava” iz Bileće Sanji Grubačić, u

Pronevjeren novac za izgradnju kuće za malenog Dejana Zorića

Odbor za izgradnju kuće za dječaka Dejana Zorića iz Donjih Agića kod Novog Grada, danas je prijedorskom Tužilaštvu podnio krivičnu prijavu zbog sumnje da je Mladen Karan, sadašnji dopisnik BN televizije iz Prijedora, pronevjerio oko 14.000 maraka, namijenjenih za izgradnju kuće dječaka kojeg je ostavila majka. Karan je, kako saznajemo, u javnost plasirao privatni račun

STANIVUKOVIĆ: Protiv mene podneseno 78 prijava i tužbi, svaki dan sam u sudu par sati

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković rekao je danas da je protiv njega podneseno 78 prijava i tužbi, zbog kojih gotovo svaki dan provodi nekoliko sati na sudu. Kaže da su tužbe protiv njega i poslanika Nebojše Vukanovića teške više od 100.000 KM, što “u ozbiljnoj mjeri postaje neizdržljivo”.