Vijesti 16.01.2023.

Džombić svjedok svoje odbrane

ČITANJE: 2 minute

Bivši premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić koji je optužen za zloupotrebe službenog položaja prilikom dodjele milionskog kredita Investiciono-razvojne banke Srpske preduzeću “Energolinija”, biće svjedok odbrane, piše Glas Srpske.

Ovo je danas na suđenju Džombiću u banjalučkom Okružnom sudu najavio njegov advokat Zoran Bubić.

Dodao  je da će Džombić biti saslušan nakon izvođenja ekonomsko-finasijskog  vještačenja koje su zahtijevali i koje bi trebalo da bude završeno do početka februara.

Svjedok odbrane Obrad Belenzada, bivši predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske,  ni ovaj put se nije pojavio u sudu i advokat Bubić rekao je da odustaju od njegovog saslušanja.

– Svjedok je bolestan i nezivjesno je kada će moći da pristupi na suđenje. S obzirom na to da smo saslušali već jednog svjedoka iz sindikata smatramo da imamo dovoljno dokaza u tom smislu da odustanemo od saslušanja Belenzade –  pojasnio je Bubić.

Džombićeva odbrana danas je sudu kao dokaz predala ugovor o obavljanju knjigovodstveno – finansijskih poslova između zvorničkih preduzeća “Alumina” i “Energolinija”.

– Iz tog ugovora vidi se da je “Alumina” obavljala knjigovodstvene poslove za “Energoliniju”. Taj ugovor je produžavan sve do stečaja “Energolinije” 2016. i 2017. godine – rekao je Bubić

Republičko tužilaštvo tereti Džombića za zloupotrebi službenog  položaja prilikom dodjeljivanja 19,4 miliona KM kredita Investiciono – razvojne banke “Energoliniji”. Navodi se da je on bio svjestan da kredit neće moći biti vraćen zbog nesposobnosti firme. Terete ga i da je zvao tadašnjeg direktora IRB-a Milenka Pavlovića, kako bi ga ubijedio da treba da prihvati zahtjev za kredit “Energoliniji”.

Pavlović je to odbio i dao ostavku, a nakon toga je pomenuto preduzeće ponovo podnijelo zahtjev za kredit od 19,4 miliona maraka, a Džombić je 16. februara 2012. godine potpisao odluku o odobravanju kredita.

Suđenje Džombiću nastavlja se 14. februara saslušanjem vještaka odbrane.