Vijesti 16.03.2017.

EBRD želi da finansira infrastrukturu u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić razgovarao je danas u Banjaluci sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o infrastrukturnim radovima na području grada i mogućnostima za finansijsku podršku planiranim poslovima.

Radojičić je, predstavljajući trenutne prioritete gradskih vlasti, rekao da bi 31. marta trebalo da budu otvorene ponude na međunarodnom tenderu za refinansiranje gradskog duga u iznosu od 73 miliona KM, ističući da je tendersku dokumentaciju do sada otkupilo osam komercijalnih banaka.

On očekuje da će, nakon refinansiranja gradskog duga, godišnje obaveze grada u vezi sa otplatom ranije podignutih kredita biti smanjene za 11 miliona KM, saopšteno je iz Uprave grada.

Zbog toga, dodao je Radojičić, već u maju bi moglo doći do rebalansa gradskog budžeta, a ušteđeni novac bio bi usmjeren u komunalnu infrastrukturu i razvojne projekte na području grada.

Delegaciju EBRD-a, sa Lin O’Grejdi na čelu, Radojičić je informisao da je Skupština grada juče usvojila odluku o raspisivanju javnog poziva za izbor strateškog partnera za gradsku “Toplanu”, koji će biti otvoren za sve zainteresovane investitore.

Radojičić je naveo da Grad, vodeći se principima trasparentnosti i zaštite gradskih interesa, namjerava da u ovom procesu angažuje renomirane konsultantske kompanije koje bi asistirale gradskim vlastima prilikom sklapanja ugovora sa potencijalnim partnerom, uključujući regulisanje svih međusobnih prava i obaveza.

“Zbog zaštite interesa grada, ovaj proces mora biti u potpunosti transparentno i kvalitetno odrađen”, rekao je Radojičić.

Predstavnici EBRD-a izrazili su interesovanje za učešće u finansiranju infrastrukturnih projekata na području Banjaluke, posebno apostrofirajući projekat takozvanih zelenih gradova, koji već sprovode u regionu.

(Srna)