Politika 18.02.2016.

Ećim Zlojutro ili Šešić kandidati za predsjednika banjalučkog SDS-a

ČITANJE: 3 minute
ecim i zlojutro
Predsjednik Gradskog odbora SDS-a Banjaluka biće izabran na izbornoj skupštini zakazanoj za utorak 23. februara, a u trci su četiri kandidata.

Za funkciju šefa SDS-a u najvećem gradu Srpske boriće se poslanik ove stranke u Narodnoj skupštini RS Davor Šešić, zatim ugledni banjalučki ginekolog i dugogodišnji član ove stranke Vesna Ećim Zlojutro, potom profesor banjalučkog Medicinskog fakulteta Miroslav Petković i aktuelni predsjednik izvršnog odbora banjalučkog SDS-a Predrag Vulin.

Prema tvrdnjama izvora Pressa iz vrha ove stranke, kandidaturu su povukli jedan od osnivača SDS-a u Banjaluci Anđelko Grahovac, zatim član gradskog i Glavnog odbora SDS-a Dušan Krčum, kao i nekadašnji šef omladine banjalučkog SDS-a Stevo Perišić.  Sagovornik Pressa objašnjava da je moguće da još neko od četiri preostala kandidata do utorka odustane od funkcije, ističući ipak da je sasvim sigurno da će se za funkciju predsjednika boriti najmanje dva kandidata.

Dobra atmosfera

– U ovom trenutku, najozbiljniji kandidati su Davor Šešić i Vesna Ećim Zlojutro, jer Petković i Vulin nemaju podršku ni delegata, ni članstva, kao njih dvoje. U svakom slučaju, to će biti sukob mladosti i iskustva, jer je Šešić jedan od mlađih poslanika SDS-a i jedna od perjanica banjalučkog SDS-a u posljednjih nekoliko godina, dok je Ećim Zlojutro član SDS-a od osnivanja ove stranke i osoba koja uživa ogroman lični i profesionalni ugled u gradu na Vrbasu i koja je poznata po svojim tvrdim stavovima – kaže  sagovornik Pressa.

On dodaje da u vrhu banjalučkog SDS-a trenutno vlada zdrava atmosfera i da niko od kandidata za predsjednika nije u sukobu, ističući da se to prije svega odnosi na Šešića i Ećim Zlojutro koji su najozbiljniji kandidati.

– Statut stranke predviđa da je za izbor predsjednika potrebna natpolovična većina od ukupnog broja članova skupštine, odnosno 200 glasova, jer izborna skupština broji 399 delegata. Ukoliko niko od kandidata u prvom krugu ne dobije potrebnu većinu, u drugi krug idu dva kandidata sa najvećim brojem glasova, a sasvim je izvjesno da će to biti Šešić i Ećim Zlojutro. Međutim, najvažnije je da zlobnici koji žele da unesu zlu krv unutar stranke, prije svega između njih dvoje, ne uspijevaju u tome, jer niko od kandidata ne pljuje po protivkandidatima – kaže  izvor.

Rušenje vlasti

To potvrđuje i Davor Šešić koji kaže da više kandidata za predsjednika pokazuje da unutar SDS-a vlada demokratija i da postoji više ljudi za koje članstvo smatra da su sposobni da zasjednu na čelo gradskog odbora.

– O tome ko će biti izabran odlučivaće delegati. Što se mene lično tiče, svakako da očekujem podršku velikog broja delegata, ali bez obzira na to ko će pobijediti, najvažnije je da ostanemo tim, da stanemo jedni uz druge i da zajedno idemo na lokalne izbore s ciljem da srušimo vlast SNSD-a u Banjaluci – kaže Šešić.

S druge strane, Vesna Ećim Zlojutro je kratko rekla za Press da joj je drago da su mediji zainteresovani za izbore u banjalučkom SDS-u, ali da ona putem telefona ne daje izjave. Podsjećamo, izbori u banjalučkom SDS-u su uslijedili nakon što je Ognjen Tadić polovinom decembra podnio neopozivu ostavku na tu funkciju.

Krčum se povukao jer nije Banjalučanin

Dušan Krčum kaže da je povukao kandidaturu za predsjednika Gradskog odbora SDS-a Banjaluka iz samo jednog razloga, a to je što nije rođeni Banjalučanin.

– Mislim da je rješenje da na čelu banjalučkog SDS-a bude Banjalučanin. Što se tiče kandidata koji su ostali u trci, ko god bude izabran, treba mu dati podršku i svi moraju stati uz njega, jer je pred nama veliki posao – kaže Krčum, ističući da je najvažnije da unutar stranke uoči izborne skupštine ne vlada negativna atmosfera.

(Press)