Vijesti 25.09.2018.

EDUKACIJA Što više porodica osposobiti za specijalizovano hraniteljstvo

ČITANJE: 2 minute

U Republici Srpskoj potrebno je što više porodica osposobiti za specijalizovano hraniteljstvo kako bi djeca sa smetnjama u razvoju imala zdravije odrastanje i bila u što manjem broju smještena u institucije, poručeno je danas u Banjaluci na otvaranju edukacije o specijalizovanom hraniteljstvu.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Branka Sladojević rekla je da je edukacija namijenjena stručnjacima koji rade u centrima za socijalni rad kako da animiraju, motivišu i poduče ljude da se bave specijalizovanim hraniteljstvom.

“Cilj nam je da nam djeca nisu u institucijama, te da i mališane sa posebnim potrebama polako izvlačimo iz ustanova i da ih smjestimo u porodice gdje će imati puno bolje i zdravije uslove za odrastanje”, rekla je Sladojevićeva novinarima prije početka radionice.

Ona je navela da će edukaciju voditi stručnjaci iz Holandije koji već imaju iskustva u ovoj oblasti koji će svoja iskustva prenijeti predstavnicima centara za socijalni rad iz cijele Republike Srpske, Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” Banjaluka i Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Beograd.

“U radionici učestvuju i predstavnici institucija koje se bave djecom sa posebnim potrebama da nam pokažu kako se radi sa gluvom i nagluvom djecom, šta je potrebno za slijepu djecu, te djecu sa tjelesnim ili mentalnim oštećenjima”, rekla je Sladojevićeva.

Ona je navela da hraniteljske porodice dobijaju naknadu od 720 KM mjesečno za brigu o djetetu, dok je naknada za specijalizovano hraniteljstvo nešto veća i iznosi više od 800 KM.

Stručnjak za ovu oblast iz Holandije Rene Debot rekao je da će ova dvodnevna edukacija biti posvećena djeci sa smetnjama u razvoju, jer uvijek postoji rizik da će oni biti zapostavljeni.

“Porodica koja želi da brine o mališanima sa smetnjama u razvoju potrebno je da usvoji nova znanja i vještine, kao što je prilagođavanje prostora da dijete može ući ako je u kolicima, te da nauče znakovni jezik ako se brinu o gluvom djetetu”, rekao je Debot.

Debot je napomenuo da je svako dijete bez roditeljskog staranja prošlo određene traume, a to posebno važi za ove mališane, pa je porodicama potrebna dodatna motivacija.

Radnik Centra za socijalni rad Banjaluka Dragana Grujinović rekla je da ima mnogo manje hraniteljskih porodica koje se bave specijalizovanim hraniteljstvom, te će ova radionica doprinijeti da se radnici centara za socijalni rad više aktiviraju na edukaciji porodica da se brinu o djeci sa smetnjama u razvoju.

“Trenutno imamo oko 15 porodica koje se brinu o djeci sa smetnjama u razvoju, te ih je znatno manje nego onih koje se brinu o djeci bez smetnji u razvoju”, rekla je Grujinovićeva.

(Srna)