Vijesti 01.02.2016.

Edvard Snouden u užem izboru za Nobelovu nagradu za mir

ČITANJE: 1 minuta
edvard snouden
Edvard Snouden, uzbunjivač koji je objavio povjerljiva dokumenta i time obijelodanio programe nadgledanja vlada SAD i Velike Britanije, biće među favoritima za osvajanje Nobelove nagrade za mir 2016. godine, objavio je Istraživački institut za mir u Oslu.

Istraživački institut za mir u Oslu (PRIO) u Norveškoj bivšeg američkog obavještajca, a sada uzbunjivača Edvarda Snoudena vidi na vrhu liste kandidata za Nobelovu nagradu za mir, objavila je ova nezavisna institucija.

-Direktor PRIO Kristijan Berg Harpviken je danas objavio svoje prve spekulacije o favoritima za Nobelovu nagradu za mir 2016. godine, kako bi se podudario sa krajnjim rokom nominacija Nobelovog komiteta – navodi se u saopštenju za medije.

Snouden se tako pridružio šefovima energetike Amerike i Irana, Ernestu Monicu i Aliju Akbaru Salehiju, predsjedniku Kolumbije Huanu Manuelu Santosu i lideru gerile FARK Timoleonu Himanezu, antikorupcijskim zvaničnicima iz Gvatemale, kao i aktivistima protiv seksualnog nasilja iz Demokratske Republike Kongo.

Krajnji rok za objavljivanje nominacija na osnovu kojih norveški Nobelov komitet donosi odluku je 1. februar.

Pobjednik bi trebalo da bude proglašen 14. oktobra.

Snouden, koji je objavio klasifikovane dokumente, čime je obijelodanio programe nadgledanja vlada SAD i Velike Britanije, bio je nominovan za ovu nagradu 2013. Primio je takozvanu Alternativnu Nobelovu nagradu 2014.

Uzbunjivač je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za špijunažu, a trenutno se nalazi u Rusiji, gdje ima privremeni azil.

(NN)