Vijesti 25.08.2021.

EFEKAT VAKCINE VREMENOM OPADA: Poslije pet do šest mjeseci dejstvo slabi

ČITANJE: 1 minuta

Zaštita od virusa korona koju pružaju dvije doze vakcina protiv virusa korona kompanija “Fajzer” i “Biontek”, te Oksford i “Astra Zeneka” počinje da slabi u roku od šest mjeseci, što naglašava potrebu za trećom dozom vakcine, kažu istraživači iz Velike Britanije.

Nakon pet do šest mjeseci, efikasnost “Fajzerove” vakcine u sprečavanju infekcije virusom korona pala je sa 88 na 74 odsto, pokazala je analiza podataka prikupljenih u britanskoj studiji “ZOE kovid”.

Što se tiče “Astra Zenekine” vakcine, efikasnost je pala sa 77 na 67 odsto nakon četiri do pet mjeseci.

Studija je zasnovana na podacima više od 1,2 miliona rezultata testiranja.

Prethodna analiza podataka pokazala je da vakcine pružaju zaštitu najmanje šest mjeseci.

Prema najgorem scenariju, zaštita bi mogla pasti ispod 50 odsto za starije ljude i zdravstvene radnike do zime, rekao je Tim Spektor, glavni istraživač studije “ZOE kovid”.

“To znači da se nešto treba uraditi. Ne možemo samo sjediti i gledati kako zaštita polako opada, dok je stopa rasta novih slučajeva i dalje visoka, a šansa za infekciju i dalje velika”, rekao je Spektor za Bi-Bi-Si.

Britanija počinje planiranje kampanje za treću dozu vakcine protiv virusa korona kasnije ove godine nakon što su eksperti rekli da bi moglo biti potrebno dati treću dozu starijim licima i najugroženijima od septembra.

(Srna/B.M)