Vijesti 12.08.2020.

EFIKASNIJA USLUGA U ZDRAVSTVU: Promovisani IZIS i prva elektronska kartica

ČITANJE: 1 minuta

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske promovisao je danas u Banjaluci Integrisani zdravstveni informacioni sistem /IZIS/ i prvu elektronsku karticu za osiguranike čiji je cilj efikasnija usluga u zdravstvu, a vrijednost projekta je oko 26 miliona KM.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, koji je prisustvovao promociji, istakao je da je od izuzetnog značaja za zdravstveni sistem uspostavljanje IZIS-a i elektronske kartice za osiguranike jer će time doći do znatnih ušteda, a samo za izdavanje recepata oko 12 miliona KM na godišnjem nivou.

Direktor Fonda Dejan Kusturić naglasio je da je Vlada Srpske prije nekoliko godina prepoznala značaj navedenog sistema, kojim se, kako je naveo, na jedinstven način mogu sagledati zdravstvene politike u Republici Srpskoj

Višković je uručio i prvu elektronsku karticu porodici Vidović iz Kozarske Dubice koja je prije 13 godina donirala organe svog nastradalog sina, čime su spasili pet života.

Od ponedjeljka, 17. avgusta, IZIS će početi da se primjenjuje u Bolnici Gradiška, te domovima zdravlja Gradiška, Srbac i Kozarska Dubica.

Osiguranici sa područja ovih opština prvi će u Srpskoj dobiti i elektronske kartice, umjesto dosadašnjih zdravstvenih knjižica.

(Srna)

Oznake: IZIS