Svijet 28.05.2022.

Egipat zbog rata u Ukrajini uveo prisilni državni otkup pšenice

ČITANJE: 3 minute

Onemogućen većim dijelom od uvoza pšenice preko Crnog mora zbog ruskog napada na Ukrajinu, Egipat, koji je među najvećim svjetskim uvoznicima žita, nastoji izvući što god više može iz lokalne žetve, ne prezajući ni od prisilnog državnog otkupa pod prijetnjom novčanih kazni i zatvora ratarima.

Egipatska vlada subvencioniše hljeb za više od 70 miliona od procijenjena ukupna 103 miliona stanovnika, pa je još postavila ambiciozan cilj prikupiti šest miliona tona domaće pšenice u ovoj godini, dvije trećine više nego lani i prije dvije godine.

Radnici u silosima rade prekovremeno.

“Trebali bismo odlaziti s posla u 16 sati, ali ove godine radimo i do ponoći”, rekao je jedan od njih.

Poljoprivrednici državi moraju isporučiti najmanje 60 odsto svog uroda

Nakon sporog početka, poljoprivrednici i zvaničnici kažu da žetva ide dobro, ali i farmeri i vlada su još uvijek pod pritiskom.

Egipatski program subvencionisanja hrane zahtijeva oko devet miliona tona pšenice godišnje. Prošle godine Vlada je uvezla 4.7 miliona tona, većinom iz Rusije i Ukrajine, a do sada je uvezla oko 1.9 miliona tona za isporuke u ovoj godini. Oko 300.000 tona ostalo je u Ukrajini.

U nastojanju da poveća zalihe pšenice, egipatska vlada je odredila da poljoprivrednici državi moraju isporučiti najmanje 60 odsto svog uroda, u odnosu na 40 odsto koliko je kupovala prošle godine. Onima koji se toga ne drže prijete novčane kazne, pa čak i zatvor.

Tim su propisima poljoprivrednici spriječeni zadržati većinu uroda, a trgovci prodavati pšenicu na otvorenom tržištu.

Reakcije poljoprivrednika

Vlada je podigla nabavnu cijenu za 22 odsto u odnosu na prošlu godinu, unutar raspona od 311 do 318.40 dolara po toni, ali to je još uvijek znatno ispod cijena na međunarodnim tržištima. Neki poljoprivrednici smatraju da su cijene preniske, s obzirom na rastuće ulazne troškove i troškove rada.

U Banhi, sjeverno od Kaira, 59-godišnji farmer Ahmed Samir kaže da je ove godine posijao manje pšenice, zbog visokih cijena rada i drugih ulaznih troškova. Oko dvije trećine svoje pšenice planira prodati državi, a ostatak zadržati za potrošnju u kućanstvu.

Uprkos nezadovoljstvu, neki poljoprivrednici kažu da je prodaja državi prikladna i garantuje dohodak onima koji su u dugovima ili brzo trebaju novac. Vlada je od četvrtka nabavila tri miliona tona iz lokalnih žetvi, za isporuke do juna.

Veći izazov za vladu mogla bi biti trgovina s mogućim trećim stranama, koju pokušava ograničiti. Ona zahtijeva od poljoprivrednika da moraju tražiti dozvolu za prodaju pšenice na tržištu nakon što ispune svoje kvote.

Međunarodne cijene pšenice, obično niže od onih za egipatsku pšenicu, porasle su na oko 450 dolara po toni, u odnosu na 318 dolara po toni u Egiptu, što je trgovce ohrabrilo da kupuju lokalnu pšenicu.

(N.S)

Oznake: Egipat, pšenica