Vijesti 15.09.2021.

Egrlić: Najveći problemi – odlazak mladih i radne dozvole

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić izjavio je danas da najveće probleme u građevinskom sektoru predstavljaju odlazak mladih, dugo čekanje na radne dozvole, kao i priznavanje različitih sertifikata i diploma.

Egrlić je pred početak konferencije “Građevinarstvo i infrastruktura šest ekonomija zapadnog Balkana” rekao novinarima da je cilj ove konferencije uvezivanje građevinskog sektora u šest zemalja zapadnog Balkana, sa koje će poslati poruku da je značajno da građevinari imaju veću mobilnost, priznavanje sertifikata i mogućnost bržeg izdavanja radnih dozvola.

On je naglasio da je razvojem investicija u BiH došlo i do razvoja građevinskog sektora, ali da su otežani uslovi zbog nedostatka kvalifikovane radne snage i odlaska mladih.

“Najvažnije je integrisanje građevinskog sektora, formiranje konzorcijuma i zajedničko nastupanje na trećim velikim tržištima”, rekao je on i dodao da BiH u gotovo svim zemljama regiona ima kompanije koje su izrasle i da bi zajedno mogli daleko više uraditi.

On je istakao da Komorski investicioni forum zemalja zapadnog Balkana radi na nekoliko projekata među kojima je i projekat dualnog obrazovanja koji finansira Vlada NJemačke, kao i da je i u regionu sada više od 20 miliona evra odobreno za dualno obrazovanje i prekvalifikaciju.

“U tom smislu i građevinski sektor uzima značajno učešće i na takav način možemo postići i kvalifikovati dodatnu radnu snagu i boljim standardom motivisati ljude da rade”, rekao je Egrlić.

On je napomenuo da bi u narednom periodu bilo važno da dođe do rasterećenja poreza i doprinosa na plate kako bi radnici dobili veći neto iznos i kako bi bili motivisani da ostanu.

“Naš cilj je da, prije neogo što uđemo u EU, integrišemo poslovnu zajednicu i da dobijemo određene slobode kretanja robe i ljudi, ali i priznavanje različitih sertifikata, diploma i svega što će olakšati poslovanje”, naglasio je Egrlić.

Direktor za radove u inostranstvu firme “Euro-asfalt” iz Sarajeva Admir Eminović rekao je da su oni međunarodna internacionalna firma koja gradi tunele, auto-puteve i izvodi radove u EU i da im najveći problem predstavlja dugo čekanje na dobijanje radne dozvole.

Eminović je naveo da bi zemlje regiona trebale da se povežu i ubrzaju kretanje radnika, dobijanje radnih dozvola, izdavanje sertifikata i potvrda, te oslobađanje i olakšice kod privremenog uvoza.

Današnju konferenciju je organizovala Spoljnotrgovinska komora u saradnji sa komorama u regionu u ime Komorskog investicionog foruma.

(Srna, E.M)