Sport 24.06.2021.

EGZOTIČAN TRANSFER: Dva dosadašnja igrača Krupe prelaze u klub iz Južne Afrike

ČITANJE: 2 minute

Tandem dojučerašnjih prvotimaca Krupe, golman Vasilije Kolak i defanzivac Igor Makitan trebalo bi da “u paketu” presele u Južnoafričku Republiku i obuku dres tamošnjeg premijerligaša TS Galaksi iz Nelspruita, mjesta pored Johanesburga.

Njih dvojica već prikupljaju potrebnu dokumentaciju potrebnu za selidbu na drugi kontinent i, ako sve bude u redu, postaće prvi fudbaleri iz Republike Srpske koji će zaigrati u ovoj zemlji, piše Glas Srpske.

– Imali smo Vasilije i ja nedavno kontakt sa predstavnicima Galaksija i moram da budem iskren i kažem kako je to za nas zaista nesvakidašnje. Južna Afrika je na neki način egzotična zemlja i za nju smo, bar u fudbalskom smislu, čuli tek kada je tamo 2010. godine organizovano Svjetsko prvenstvo. Upravo Galaksi igra na jednom od stadiona domaćina Mundijala u zaista veličanstvenom objektu koji prima 46.000 gledalaca. Prošlo prvenstvo završili su na devetom mjestu, a sada imaju ambicije da naprave iskorak i približe se vrhu – rekao je Igor Makitan u razgovoru za “Glas Srpske”.

Za razliku od njega, Kolaka ugovor sa ekipom iz kanjona Vrbasa veže još jednu godinu. Ipak, iz Krupe poručuju da mu neće praviti problem da promijeni sredinu.

– Zaista mi je žao što se situacija u Krupi zakomplikovala pa su morali da odustanu od igranja Premijer lige. Da su prilike drugačije, sigurno bih ostao još sezonu, a ovako sam se odlučio da potražim novu sredinu, po mogućnosti negdje u inostranstvu. Međutim, ni u snu se nisam nadao da će to biti Južna Afrika. Imao sam dosta ponuda iz naših premijerligaških klubova, ali svi znamo kakva je u BiH situacija zaista sam srećan što imam priliku da se dokažem na drugom kontinentu – pojasnio je Kolak.

Kako sam kaže, očekuje da bi, zajedno sa Makitanom, za desetak dana trebao da otputuje na krajnji jug Crnog kontinenta.

– Mi smo, u principu, sve dogovorili sa Galaksijem i ostalo je samo da se taj dogovor ozvaniči. Prije toga moramo da riješimo kompletnu administrativnu proceduru, a onda bi trebalo da dobijemo uputstva šta sve treba da ispunimo kako bismo bez problema boravili i igrali u Južnoj Africi – otkrio je Kolak.

Velika srpska zajednica

U Južnoj Africi postoji jaka i velika srpska zajednica što će Makitanu i Kolaku sigurno olakšati život u ovoj zemlji.

– Koliko znam, u Galaksiju trenutno nema igrača sa ovih prostora, ali je zato tamo velika i jaka srpska zajednica, a postoji i Srpska pravoslavna crkva. Svakako bi nam bilo mnogo lakše da odemo u tandemu, a siguran sam da će nam naši ljudi biti podrška i velika pomoć u startu – istakao je Makitan.

(SB)

Oznake: FK Krupa