Politika 29.11.2021.

Eichhorst: Ističe vrijeme za izmjene Izbornog zakona

ČITANJE: 1 minuta

Predstavnica EU Angelina Eichhorst kazala je danas da ističe vrijeme za izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. U zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu od jutros se odvijaju razgovori evropskih i američkih diplomata s domaćim zvaničnicima.

Prvi su na sastanku bili Vehid Šehić iz Koalicije “Pod lupom” i predsjednik Centralne izborne komisije Željko Bakalar.Eichhorst je kazala da su razgovori počeli sastankom sa Šehićem i Bakalarom, a da se nastavljaju te da će u narednim danima razgovarati s velikim brojem domaćih zvaničnika, piše Klix.

“Ovdje smo radi nastavka diskusije sa svima u BiH. Tu smo na raspolaganju tri ili četiri dana, ako bude trebalo i duže. Razgovaramo o temi kako osigurati pravične i transparentne izbore, svjesni okolnosti u kojima se nalazimo, a riječ je o dubokoj krizi”, naglasila je.

Dodala je da je cilj osigurati održavanje izbora u oktobru naredne godine na pravičan i transparentan, nediskriminatoran način.

“Možda najvažnija poruka je da vrijeme ističe da bi se osigurale kredibilne izmjene Izbornog zakona koje bi se uputile u Parlament na usvajanje”, zaključila je.

(E.M)