Vijesti 29.07.2021.

“Eko toplane” Banjaluka spremaju se za hladne dane: Pripreme u punom jeku

ČITANJE: 2 minute

Godišnji remont proizvodnih postrojenja “Eko toplana” i sanacija distributivne mreže u periodu između dvije sezone je u toku, a u okviru priprema za predstojeću sezonu grijanja 2021/2022. u toku je i nabavka energenta.

Iz ovog banjalučkog preduzeća ističu da su tokom dosadašnje sanacije toplifikacione mreže, tehničke ekipe “Eko toplana” zamijenile stare cijevi novima u nekoliko banjalučkih ulica, pišu Nezavisne.

Taj proces realizovan je prema unaprijed utvrđenom planu, na osnovu analiza rađenih tokom prethodnih sezona i utvrđivanja najkritičnijih tačaka, odnosno na dijelovima mreže na kojima najčešće dolazi do pucanja i prekida isporuke toplotne energije tokom sezone grijanja.

“Stare i dotrajale cijevi zamijenjene su novima na nekoliko mjesta u Pilanskoj ulici, na dijelu magistralnog vrelovoda Industrija, na kojem tokom sezona dolazi do čestih prekida isporuke toplotne energije. S obzirom na obim posla, ova sanacija još je u toku, a trebalo bi da obezbijedi bolji kvalitet grijanja korisnicima u ovom dijelu grada”, naveli su iz “Eko toplana”.

Osim toga, kako dodaju, do sada je sanirana mreža na više lokacija, a između ostalog, stare cijevi zamijenjene su novima u ulicama Pete kozarske brigade, Kozarskoj, Skendera Kulenovića, Braće Jugovića, Majke Jugovića, Stepe Stepanovića i Slobodana Jovanovića, dok je u Ulici kralja Petra Drugog u potpunosti rekonstruisan toplovod.

“Do početka sezone grijanja, naše tehničke ekipe nastavljaju da saniraju toplifikacionu mrežu i na drugim trasama, u skladu sa planom remonta i sanacije. Sa ciljem poboljšanja kvaliteta grijanja, u toku su mašinski i građevinski radovi i u vrelovodnim šahtovima i toplotnim podstanicama, koji predstavljaju sastavni dio godišnjeg plana”, naglasili su iz “Eko toplana”.

Kako ističu, od završetka sezone grijanja do kraja jula, u sanaciju mreže “Eko toplane” su uložile više od pola miliona KM sopstvenih sredstava.

“Kako je poznato, najveći problem ‘Eko toplana’, odnosno sistema daljinskog grijanja je loše stanje distributivne mreže. Uprkos tome, već četiri sezone uspijevamo da obezbijedimo potreban kvalitet grijanja, a taj kvalitet se poboljšava iz godine u godinu zahvaljujući redovnim ulaganjima ‘Eko toplana’ u distributivnu mrežu”, poručuju iz ovog preduzeća.

U skladu sa planom nabavke, kako ističu, do sada je obezbijeđeno više od 70 odsto potrebnog energenta, a kompletna količina potrebna za predstojeću sezonu biće obezbijeđena do kraja ove godine.

Punjenje sistema

Iz “Eko toplana” podsjećaju korisnike, ako imaju u planu renoviranje stanova i radove na unutrašnjim instalacijama, da to završe najkasnije do kraja prve polovine septembra.

“Tada ‘Eko toplane’ počinju sa punjenjem sistema vodom i završnim pripremama pred početak sezone grijanja”, napominju iz ovog preduzeća.

(A.M.)