Vijesti 17.01.2023.

“Eko toplane Banjaluka”: Ugroženo poslovanje, grad da hitno reaguje

ČITANJE: 1 minuta

Upravni odbor preduzeća “Eko toplane Banjaluka” apelovao je danas na donosioce odluka da hitno sazovu sjednicu Skupštine grada kako bi se pronašlo adekvatno rješenje za ovo preduzeće kojem je ugrožena likvidnost i poslovanje zbog nesrazmjernog odnosa prihoda i rashoda usljed poskupljenja izazvanih svjetskom energetskom krizom, a cijena grijanja nije mijenjana.

“U ovakvim uslovima nemoguće je ostvariti pozitivno poslovanje uz prihode od prodaje toplotne energije po cijenama koje su iste od početka obavljanja komunalne djelatnosti ovog privrednog društva 2018. godine”, saopšteno je iz “Eko toplana Banjaluka”.

Iz ovog preduzeća naglašavaju i da je cijena nabavke mazuta u odnosu na 2018. godinu porasla za 88 odsto, dok su troškovi održavanja veći za 131 odsto.

“‘Eko toplane’ su do sada uspijevale da prebrode krizu iz sopstvenih rezervi koje su definitivno potrošene. Došli smo u situaciju da sa ovakvim stanjem od druge polovine januara nećemo biti likvidni i samim tim nećemo biti više u mogućnosti da plaćamo svoje obaveze”, navdeno je u saopštenju.