Vijesti 20.10.2022.

“Eko toplane”: Provjeriti i aktivirati unutrašnje instalacije

ČITANJE: 1 minuta

Banjalučko preduzeće “Eko toplane” ponovo je apelovalo da svi pojedinačni korisnici i zajednice etažnih vlasnika provjere i aktiviraju unutrašnje i zajedničke unutrašnje instalacije, jer ovo preduzeće od početka sezone grijanja dobija veliki broj žalbi korisnika na isporuku toplotne energije.

“Uvidom u situaciju na terenu, kao i ranijih godina, ispostavlja se da su najčešće nedostaci izazvani upravo neblagovremenim reagovanjem korisnika i zajednica etažnih vlasnika, jer na određenim lokacijama nisu odvrnuti ulazni ventili, koji su zatvoreni tokom ljetne pauze usljed održavanja instalacija ili renoviranja pojedinačnih stambenih jedinica”, saopšteno je iz “Eko toplana”.

U saopštenju je navedeno da je potrebno da pojedinačni korisnici aktiviraju isporuku odvrtanjem ventila na kalorimetrima u razvodnim ormarićima, kao i da odzrače grijna tijela u svojim stanovima i poslovnim prostorima, dok su za centralne odzrake odgovorne zajednice etažnih vlasnika.

“Često se dešava da zaposleni u tehničkom sektoru `Eko toplana`, nakon što izađu na teren na osnovu pojedinačnih žalbi korisnika, utvrde da je problem neadekvatno održavanje i rukovanje toplotnim instalacijama unutar objekata”, navedeno je u saopštenju.

“Eko toplane” navode i da se početkom svake sezone, zbog dotrajalosti toplifikacione mreže, suočava sa kvarovima koje ne može spriječiti niti tokom ljetne sanacije niti tokom funkcionalnih proba, jer do njih dolazi tek puštanjem svih kapaciteta u pogon.

“Izlascima na osnovu žalbi na pojedine lokacije zbog nesavjesnog održavanja instalacija usporava se rješavanje većih problema na mreži, kao i period stabilizacije sistema daljinskog grijanja”, istaknuto je u saopštenju.

(Srna)