Vijesti 31.01.2023.

EKOLOŠKI INCIDENT: Rijeka Bosna kod Zenice poprimila crvenu boju

ČITANJE: 3 minute

Rijeka Bosna na području grada Zenica iz još uvijek nepoznatih razloga danas je poprimila crvenu boju.

Društvene mreže pune su komentara zabrinutih građana i fotografija “krvave” rijeke, a mediji prenose da je federalna inspekcija izašla na teren i da vrši uviđaj.

Navodno su uzeli i uzorak vode koji će biti poslat na analizu, navodi se u grupi “Rijeke Bosne i Hercegovine Budi promjena” na Facebook-u, prenosi Avaz.

Zlatan Alibegović, predsjednik Eko Foruma Zenica, rekao je da Zeničane jutros nije iznenadila “krvava” rijeka Bosna.

“Mi smo prijestonica ekoloških incidenata u BiH. Bilo da je u pitanju zrak, voda, tlo, navikli smo. Za Zeničane to nije vijest, ovo su situacije koje se svako godine ponove barem nekoliko puta”, kazao je on prenose federalni mediji.

Smatra da je voda crvena zbog ispusta mulja sa puno čestica željeza.

“Voda je izrazito crvena i jedina komponenta koja daje crvenu boju je željezo. Može biti ili objekat sa čeličane ili anglomeracije. Po našoj gruboj procjeni i snimku sa videa koji ej dat u medijima, procjenjujemo da je to kolektor koji prolazi pored valjaonica i obuhvata valjaonice i objekat BOF čeličane i da je na toj relaciji došlo do nekog ekološkog problema”, kazao je Alibegović za N1.

Ne zna šta to znači za riblji fond jer nisu primjećene uginule ribe.

“Pričekaćemo nalaze inspekcije. Čuli smo i da je federalna inspekcija bila na terenu, da su uzeli uzorke, sigurno im treba vremena da ih ispituju. Ali sigurno nije dobro”, ističe Alibegović.

Elvedin Fišek iz MUP-a ZDK, kazao je da je jutros u 8 sati prijavljano da se u mjestu Banlozi boja rijeke Bosne promijenila u crvenu.

“Izlaskom policijskih službenika na lice mjesta, utvrđeno je da su navodi prijave osnovani, te da postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo onečišćenje okoliša, na način da onečišćenje utiče na kvalitet vodotoka, što može uticati na kvalitet života ljudi, biljnog i životinjskog svijeta”, rekao je Fišek.

Formirana je, kaže, uviđajna koja je zajedno sa kantonalnim i federalnim vodnim inspektorima izašla na lice mjesta.

Izuzeti su uzorci vode koji će biti vještačeni, te se vrše dalje provjere na terenu u cilju utvrđivanja odgovornosti lica koja su dozvolila da se ovo onečišćenje desi.

“Nakon provjera biće dostavljen izvještaj kantonalnom tužilaštvu. Najvjerovatnije je ljudski faktor uzročnik ove pojave”, kazao je Fišek.

Oglasio se “Arselor Mital”

Iz Kompanije “Arselor Mital” saopšteno je da, zajedno sa relevantnim institucijama, sprovode veoma detaljnu istragu na terenu radi utvrđivanja činjenica povodom zagađenja rijeke Bosne u Zenici u blizini njihovog pogona, te da rezultate očekuju u roku od 24 časa.

U saopštenju se navodi da će po dobijanju rezultata prezentovati javnosti sve utvrđene činjenice.

“Jutrošnji incident u rijeci Bosni predstavlja veliko iznenađenje za nas, budući da godinama ulažemo u sisteme za smanjivanje uticaja na životnu sredinu i bilježimo značajna poboljšanja u ovoj oblasti. Ova situacija je za nas neprihvatljiva, stoga sprovodimo veoma detaljnu istragu na terenu radi utvrđivanja činjenica”, navede iz kompanije “Arselor Mital” Zenica.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove su naveli da preduzimaju sve zakonom propisane mjere iz svoje nadležnosti kako bi utvrdili uzrok i sankcionisali počinioca zagađenja, te će, po okončanju inspekcijskog nadzora, o nalazima i poduzetim mjerama javnost biti blagovremeno informisana, prenose Nezavisne.

(SB)

Oznake: rijeka Bosna