Biznis 13.02.2019.

Ekonomski fakultet predstavio portal namijenjen studentima i privrednicima

ČITANJE: 2 minute

Uz veliko druženje 200 predstavnika privrede i diplomiranih studenata, magistara i doktora ekonomskih nauka, na Ekonomskom fakultetu  Univerziteta u Banjaluci prezentovan je veb portal Karijernog i alumni centra (KACEF) ovog fakulteta. 

Ovaj centar razvio je veb-portal koji omogućava poslodavcima da pregledaju biografije studenata i diplomaca ovog fakulteta, kao i da objavljuju konkurse za posao.

Dekan Stanko Stanić izrazio je očekivanje da će Karijerni i alumni centar biti u funkciji razvoja ove visokoškolske ustanove, koja obilježava 44 godine rada, te podsjetio da je na ovom fakultetu do sada diplomiralo 6.024 studenta sa prvog, drugog i trećeg ciklusa studija.

Izrazio je i očekivanje da će od ovog broja najmanje 2.500 svršenih studenata pristati da budu članovi Karijernog i alumni centra.

Profesor na Ekonomskom fakultetu i predsjednik Centra Milenko Krajišnik, rekao je da je osnovni cilj KACEF-a da gradi i razvija veze između fakulteta i privredne zajednice, te između fakulteta i svršenih studenata kako bi unapređivali privredni i naučno-nastavni proces.

S tim u vezi kroz program obaveznih praksi u akademskoj 2017/18. godini prošla su 74 studenta četvrte godine, i potpisan je ugovor o saradnji sa 38 preduzeća. U ovoj godini praksu će imati 92 studenta, a saradnja je uspostavljena sa 44 preduzeća.

KACEF je već predstavljen privrednicima opština Prnjavor, Gradiške, Kozarske Dubice i grada Doboja, dok će u narednom periodu biti predstavljen i u Derventi i Prijedora sa željom da se što više uveća baza privrednika koji su zainteresovani da pruže priliku za praksu studentima četvrte godine.

Takođe, jedan od ciljeva je i umrežavanje i razmjena ideja i iskustava samih alumnista te pokušaj da se uspostave i obnove veze sa bivšim studentima koji su sada već na određenim pozicijama u privredi i javnom sektoru a u cilju doprinosa razvoju privrede Republike Srpske.

Članovi KACEF-a mogu biti svi studenti završne godine kao i svršeni studenti I, II i III ciklusa studija Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

KACEF je osnovan zahvaljujući saradnji Američke ambasade i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci u okviru projekta „A Step Forward to Youth Employability“ čije aktivnosti su realizovane tokom 2017/2018. akademske godine.