Politika 07.06.2017.

Ekskluzivno: Balaban okuplja novu skupštinsku većinu, Radojičić mu “provalio” plan

ČITANJE: 2 minute

Nakon poraza u unutrastranačkim izborima u DNS-u, aktuelni predsjednik banjalučke Skupštine grada Budimir Balaban ovih dana pokušao je da prikupi novu skupštinsku većinu suprostavljenu gradonačelniku Igoru Radojičiću, u namjeri da se nametne kao odlučujući politički faktor u gradu, saznaje Banjaluka.net u izvorima bliskim vrhu DNS-a.

Preokret u odnosima između koalicionih partnera uslijedio je nakon što je Balabanova frakcija pretrpjela žestok poraz u nedavno okončanim izborima u banjalučkom odboru DNS-a. Sukob, u početku ograničen samo na DNS, ovih dana se prelio i na odnos snaga u gradskom parlamentu, pošto Balaban nipošto ne želi da ga gubitak moći u DNS-u košta pozicije predsjednika gradskog parlamenta.

Prema našim saznanjima, Balaban je ovih dana pokrenuo seriju tajnih razgovora sa odbornicima iz opozicionih blokova, ali i pojedinim članovima vladajuće koalicije, primarno onim iz SP-a. Time Balaban, po tvrdnjama naših izvora, pokušava da napravi novu većinu, sačuva fotelju predsjednika parlamenta i uspostavi novi omjer snaga u gradskoj vlasti sa namjerom da svu političku moć skoncentriše u svojim rukama.

Međutim, ova akcija nije prošla neprimjećeno kod Radojičića, koji je, saznavši za ove planove, pokrenuo kontra ofanzivu, i već je, koliko čujemo, na putu da okupi novu većinu, bez Balabana i njegovih odbornika. Koliko je situacija uzavrela, najbolje govori to što je Radojičić navodno već pripremio odluke o smjeni Balabana, njegovih načelnika i njemu odanih direktora u gradskim preduzećima. Prema tim informacijama, Radojičić je već uspio da nadjača Balabana i da obezbjedi dovoljan broj odbornika za provođenje tog plana u gradskoj skupštini – tvrde naši sagovornici.

Što se odbornika DNS-a tiče, bar je tu situacija jasna – na Balabanovoj strani su Stojan Vukajlović i Nenad Šibarević. U isto vrijeme, šef odborničkog kluba Boran Bosančić, koji slovi za desna ruka šefa Gradskog odbora DNS-a Nedeljka Čubrilovića, drži Radojičićevu stranu.

S druge strane, nezvanične informacije ukazuju da je Balaban, pored dvojice odbornika DNS-a, obezbjedio naklonost Milenka Jaćimovića (nezavisni odbornik), te da intenzivno razgovora sa Draganom Talićem iz NDP-a i dvojicom odbornika SP-a – Darkom Miloševićem i Milanom Milakovićem.

Kako god bilo, čini se da je, šest mjeseci nakon preuzimanja vlasti, gradska administracija po prvi put suočena sa do sad najozbiljnijim turbulencijama unutar skupštinske većine, koju je do sada činio 21 od ukupno 31 odbornika.

(Banjaluka.net)