Vijesti 03.02.2016.

Ekskluzivno: Ko će biti SNSD-ov kandidat za gradonačelnika

ČITANJE: 6 minuta
snsd
Predsjedništvo banjalučkog odbora SNSD-a pokrenulo je proces kandidovanja za gradonačelnika i odbornike skupštine najvećeg grada Srpske, u izbornoj trci koja bi mogla biti jedna od najneizvjesnijih u partijskoj istoriji, saznaje Banjaluka.net.

Prema saznanjima Banjaluka.net-a, Predsjedništvo Gradskog odbora, na sjednici održanoj u ponedjeljak, i formalno je pokrenulo proces kandidovanja na osnovu kojeg su svih 250 mjesnih odbora, organizacija žena i mladih, kao i stranački savjeti dužni predložiti koga bi željeli vidjeti u fotelji gradonačelnika ili odbornika.

Time je SNSD postao i zvanično prva partija u Banjaluci koja je i službeno ušla u pripreme za oktobarske lokalne izbore.

Radojičić najveća misterija

Politički analitičari procjenuju da se u ovom trenutku primarno pitanje odnosi na namjere aktuelnog gradonačelnika i potpredsjednika Gradskog odbora SNSD-a Slobodana Gavranovića. Za sada, naime, nema jasnog odgovora da li će zatražiti i drugi mandat od stranke.

Prema procjenama, njegov stav, kao ranijeg dugogodišnjeg predsjednika Gradske organizacije SNSD u Banjaluci sa podrškom i mrežom članova na terenu, primarno će odrediti dalji tok procesa izbora kandidata.

– S druge strane, Za Gavranovića problem može biti i kako dobiti podršku vrha SNSD, a problematični su i njegovi odnosi sa koalicionim partnerima. U slučaju njegove ponovne kandidature vrlo je moguće da koalicioni DNS izađe sa svojim samostalnim kandidatom i time široko otvori put za pobjedu kandidatu Saveza za promjene, odnosno da se vladajućoj koaliciji desi ono što se opoziciji desilo 2012. godine – ukazuju analitičari.

Ipak, upućeni izvori iz vrha SNSD-a tvrde da je, bez obzira na Gavranovićeve nedouomice, još veća nepoznanica Igor Radojičić, aktuelni predsjednik Gradskog odbora.

Prema tvrdnjama naših izvora, Radojičić trenutno ima najveću podršku među običnim članstvom, ali istovremeno je u veoma narušenim odnosima sa vrhom stranke. Kako podsjećaju, prošle godine je u dva navrata bio blizu napuštanja SNSD, a na stranačkom saboru stranke u aprilu prošle godine javno je i ozbiljno kritikovao odnose i politike u SNSD i republičkim vlastima.

Nakon Sabora nije ni izabran u najviše rukovodstvo stranke. Poslije niza obrta tokom čitave 2015., vratio se radu u banjalučkom SNSD-u, za šta je, u još jednom iznenađujućem preokretu, dobio javnu podršku Milorada Dodika u oktobru.

– Njegov položaj je još čudniji od položaja Gavranovića, a namjere još veća nepoznanica.  Dobri poznavaoci prilika u SNSD tvrde da bi Radojičić možda i mogao dobiti podršku od Dodika lično, ali da će protiv njega sigurno biti ostatak republičkog rukovodstva SNSD. Situacija koja se, takođe, ne može sasvim isključiti, a o kojoj se više govorilo u raskolima tokom 2015. godine, je da, u novim raspravama i zapletima, Radojičić odbije kandidaturu, pa čak i napusti SNSD i stvori potpuno novu situaciju i sebi i stranci- navode naši izvori.

I Davidović bi se vratio u fotelju

Sa približavanjem izbora, iz drugog plana, prema tvrdnjama naših izvora, vreba još nekoliko zainteresovanih za osvajanje gradonačelničke fotelje. Kako se šuška, interes za kandidaturu ponovo pokazuju Dragoljub Davidović, pa čak i Nebojša Radmanović.

– Radmanović bi ovim htio vratiti jaku poziciju u gradu, koju potpuno gubi eventualnim izborom Radojičića, jer su njihovi odnosi nepomirljivi, a Davidović bi ponovo dokazivao da je bolji od sve prethodne trojice – navode naši izvori.

Lične aspiracije za osvajanje najvećeg grada Srpske proteklih mjeseci  pripisivane su i sadašnjem odborniku i donedavnom predsjedniku FK Borac Drašku Iliću, te agilnom direktoru „Beme“ i savjetniku predsjednika Republike Marinku Umićeviću.

U pozadini, kao mogući džokeri Milorada Dodika, ako sve prethodne kombinacije iz različitih razloga propadnu, pominju se i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i direktor Zavoda „Zotović“ dr Goran Talić. Lukač je viđen kao osoba sa ratnom i policijskom reputacijom i odlučnošću, a Talića prati glas uspješnog menadžera.

U cijelo ovo unutrašnje zamešateljstvo međusobnih odnosa u SNSD treba dodati i nužnost dogovora sa koalicionim partnerima, DNS i SP, te nekim manjim partijama, na nivou Republike i u Banjaluci.

DNS i aktulni gradonačelnik su u dugom i gotovo otvorenom sukobu, pa je jedan od čelnika DNS Budimir Balaban, već u ličnoj kampanji za sebe, a protiv Gavranovića i SNSD na terenu. Socijalisti su, s druge strane, ponovo u unutrašnjem raskolu, bez predsjednika i efektivnog Gradskog odbora, a ne stišava se ni njihovo nezadovoljstvo zbog neizbora njihovog kandidata za direktora Centra za predškolsko vaspitanje u Banjaluci i vrlo sumnjičavi i prema Gavranoviću i prema Radojičiću.

– Iz prikrajka ovo takmičenje prati i donedavna SDS perjanica i potencijalni koalicioni partner u Banjaluci, lider nove partije Ujedinjena Srpska, Nenad Stevandić, koji, takođe, računa da bi, u nekom rasporedu snaga, mogao izbiti u prvi plan. To bi bio još jedan nezabilježen obrt da kandidat opozicije sa prošlih postane kandidat vladajućih partija na ovim izborima. A onda ne bi bilo nemoguće da se, naprimjer, i Radojičić pojavi kao nezavisni kandidat za gradonačelnika, što bi SNSD u najvećem gradu potencijalno dovelo u vrlo velike unutrašnje izazove – tvrde naši izvori.

Čavić ili Borenović na drugoj strani

Sve rečeno ukazuje na to da bi ovo bi mogli biti najneizvjesniji unutrašnji izbori u najvećoj organizaciji SNSD-a. Pred izbore 2012. godine, vrijedi se prisjetiti, glavna nepoznanica bila je da li će tadašnji gradonačelnik Dragoljub Davidović dobiti priliku za treći mandat ili će po prvi put u izbore ići tadašnji predsjednik Skupštine Grada.

Povjerenje stranke dobio je Slobodan Gavranović i pobijedio u utrci za gradonačelnika u vrlo tijesnoj borbi sa dva opoziciona kandidata. Glasove opozicije 2012. godine podijelili su Dragan Čavić i Nenad Stevandić, što se, prema procjenama analitičara, ove godine zasigurno neće desiti.

Kao što je već poznato, Savez za promjene je blizu dogovora o jedinstvenom kandidatu za gradonačelnika najvećeg grada u Republici Srpskoj. Izbor se, uglavnom, sveo na dva predsjednika stranaka : Branislava Borenovića i Dragana Čavića, čije su šanse, kako tvrde izvori Banjaluka.net-a, u u ovom trenutku ipak nešto veće od novog lidera PDP-a.

Istovremeno, analitičari podsjećaju da se banjalučka organizacija SDS-a, nakon ostavke doskorašnjeg predsjednika Ognjena Tadića,  nalazi u prilično lošem unutrašnjem stanju, zbog čega, gotovo sigurno, neće imati kandidata za gradonačelnika.

(Banjaluka.net)