Vijesti 08.10.2015.

Ekskluzivno: Otkrivamo funkcionerske plate, najplaćeniji Šnjegota sa više od 5.000 KM

ČITANJE: 3 minute
novac_marke
Duško Šnjegota, Milanko Čokorilo i Slavica Injac najplaćeniji su republički funkcioneri, koje imenuje Narodna skupština RS, ekskluzivno saznaje Banjaluka.net.

Poslije gotovo šest mjeseci, iz republičkih institucija odgovorili su na zahtjev Narodne skupštine, odnosno Administrativne komisije na čelu sa Spomenkom Stevanović, da im dostave ukupne iznose funkcionerskih plata.

Potaknuta spekulacijama o enormnim primanjima članova Regulatorne komisije za energetiku, Narodna skupština je još proljetos naložila Administrativnoj komisiji da dostavi podatke o visini plata svih funkcionera koje imenuje NS RS, nakon čega je uslijedila šestomjesečna istraga.

Podaci su konačno objedinjeni ovih dana i dostavljeni poslanicima Narodne skupštine, koji će se o izvještaju Administrativne komisije odrediti na idućoj sjednici parlamenta, zakazanoj za 20. oktobar.

Banjaluka.net donosi pregled najviših funkcionerskih plata.

Ima se, može se

Glavni revizor Duško Šnjegota, kako je navedeno u odgovoru Administrivnoj komisiji, prima osnovnu platu od 4.900 KM, a njegov zamjenik 4.400 KM.

Pored toga, Šnjegota prima regres za godišnji odmor u iznosu od 2.450 KM. Na ime toplog obroka osnovna plata mu se uvećava sa dodatnih 185 KM, na što još treba dodati i 0,50 odsto od osnovne plate za svaku godinu radnog staža.

Slavica Injac, direktorica Agencije za bankarstvo, kako su naveli iz ove institucije, ima mjesečnu platu od 4.445 KM, a njen zamjenik 3.175 KM. Na to im treba dodati i regres za godišnji odmor od 1.500 KM i zimnica od 700 KM. Njenu platu, prema Zakonu o Agenciji, određuje upravani odbor ove institucije.

Božana Šljivar, direktorica Agencije za osiguranje RS, prima osnovnu platu od 3.850 KM. Ovaj iznos se uvećava za topli obrok od 150 KM, regres od 1.500 KM  plus uvećanje plate od 0,50 odsto za svaku godinu radnog staža.

Odlično su plaćeni i članovi Regulatorne komisije za energetiku RS. Njihov, sad već bivši predsjednik Milenko Čokorilo prima neto platu od 4.430 KM, a članovi Mladen Štaka 4.000, Ljubo Glamočić 4.050 KM, Slobodan Rajlić 4.050 KM i Petar Munišić 3.375 KM.  Jednom godišnje, imaju pravo i na regres od 1.500 KM.

Poput poslanika, članovi ovog regultornog tijela imaju pravo da šest mjeseci poslije isteka mandata primaju punu platu sa svim dodacima, ako u međuvremenu ne nađu posao.

Predsjednica Komisije za hartije od vrijednosti RS Mira Potkonjak prima neto platu od oko 4.554 KM, njen zamjenik 3.893 KM, a članovi ovog tijela po 3.710 KM.

Selman skriva platu

Sad već bivši predsjednik Komisije za koncesije RS Predrag Aškrabić, koji je u međuvremenu imenovan u Regulatornu komisiju za energetiku, nije dostavio podatke o neto platama, nego samo pravilnik kojim je regulisana ova oblast i iznose određenih koeficijenata na osnovu kojih se vrši obračun ličnih primanja.

Kako je napisao, plata mu se obračunava na osnovu koeficijenta 35, iz čega proističe da mu je osnovna plata bila najmanje 3.500 KM plus svi ostali dodaci.

Obrenka Slijepčević, predsjednica Komisije za utvrđivanje sukoba interesa, kako je navela u dopisu, prima ukupnu platu od 3.000 KM. Kako je naglasila, nema nikakvih dodatnih primanja, poput regresa, zimnice i sličnih dodataka.

Slobodan Bošković, predsjednik Upravnog odbora RTRS-a, prima mjesečnu naknadu od 3.000 KM, a ostali članovi ovog tijela po 1.500 KM. Kako su sa RTRS-a naveli u odgovoru Administrativnoj komisiji, ovaj novac se isplaćuje iz budžeta javnog servisa.

Predsjednik Republičke izborne komisije RS Oliver Blagojević dobija mjesečnu naknadu od 1.150 KM a članovi ovog tijela po 750 KM.

Zanimljivo je da u materijalu, koji je dostavljen poslanicima, stoji i da je predsjednik Ustavnog suda RS Džerard Selman odbio da parlamentu otkrije  visinu plate, pozivajući se na zakon o ovom sudu po kojem sudije sami sebi određuju lična primanja.

Sad već bivši glavni pravobranilac Slobodan Radulj, umjesto traženih podataka o visini plata, samo je citirao Zakon o platama zaposlenih u pravosuđu po kojem je njegova plata određena koeeficinjentom 27.

Iz toga proističe da mu je osnovna plata, bez dodataka, iznosila 2.700 KM.

(Banjaluka.net)