Vijesti 11.07.2016.

EKSKLUZIVNO: Sjenica prijetnjama utjerivao strah u kosti svjedocima

ČITANJE: 3 minute

U policijskoj akciji „Svjedok“ u četvrtak je u Banjaluci uhapšen Jelenko Kopranović (43) zvani Sjenica, zbog sumnje da je prijetio svjedocima u predmetu koji se protiv njega vodi u dobojskom sudu.

Kako „EuroBlic“ ekskluzivno saznaje, osim Sjenice uhapšen je i dobojski advokat Rajko Stokić i još jedna osoba. Svi su nakon saslušanja pušteni na slobodu.

 U sudu u Doboju vodi se postupak protiv Sjenice i Pere Blagojevića zvanog Lopov, zbog krađe i pokušaja preprodaje automobila marke „mercedes“ vrijednog oko 100.000 KM.

Kopranović važi za jednu od najopasnijih osoba iz Banjaluke, sa podebljim policijskim dosijem. O kakvoj osobi je riječ dovoljno govori podatak da je do sada odslužio dvije kazne zbog ubistava.

Banjalučko Okružno tužilaštvo 11. januara ove godine prebacilo je predmet protiv Sjenice u nadležnost dobojskog tužilaštva. Međutim, dobojski tužioci su se našli u problemu, jer kada je počeo predmet protiv Kopranovića i Blagojevića, nisu mogli naći svjedoka koji bi svjedočili protiv njih. Većina svjedoka već na samom početku predmeta je odustajala od svjedočenja, a sumnja se da su to uradili iz straha i da su im prijetili uhapšeni. Upravo zbog toga je po nalogu Osnovnog suda Doboj i dobojskog tužilaštva pokrenuta akcija „Svjedok“ u kojoj su privedene pomenute osobe.

Međutim, nije jasno zbog čega su ovu akciju izveli pripadnici SIPA, a ne MUP RS, koji su im samo asistirali u ovom slučaju.

Podsjetimo, Pero Blagojević i D.R. iz Bijeljine uhapšeni su prošle godine zbog sumnje da su iz kruga preduzeća „Sanino“ ukrali skupocjenog „mercedesa“ i zatim ga predali Kopranoviću koji ga je sakrio u Banjaluci u namjeri da ga proda. Međutim, policija je tada pronašla sporni automobil.

Osim Sjenice, i Blagojević je poznat policiji po brojnim krađama zbog čega je i dobio nadimak Lopov. On je sredinom septembra 2013. godine uhapšen, jer je sa još tri osobe ukrao oko milion maraka.

Kopranović je privođen i u aprilu prošle godine posle filmske potjere banjalučkim ulicama. Dan prije policija je od njega oduzela automobile „audi TT“ i „BMW X5“ koji su bili ukradeni u Švajcarskoj. Zatim su ga drugi dan primjetili u „golfu 5“ i kada su ga pokušali zaustaviti on je krenuo bježati i tokom bijega odbacio je ukradeni pištolj. Kada ga je policija sustigla on je prijetio da će ih pobiti, pregaziti automobilom i spaliti.

Pretukao Paravinju

Jelenko Kopranović se ranije prezivao Sjenica, ali je u međuvremnu promijenio prezime.

Više puta je mijenjao ime i prezime, a koristio je i identitete Zoran Pavić, Siniša Pavić i Mirko Sjenica.

U Švajcarskoj je odslužio kaznu od 13 godina zbog ubistva, a u Banjaluci je bio osuđen na dvije i po godine zatvora zbog ubistva vojnog policajca.

Na njega je nekoliko puta pucano, a u zatvoru u Tunjicama je pretukao Dragana Paravinju. Interpol iz Ciriha je za njim raspisao potjernicu zbog krađe vrijedne 73.000 franaka.

(EuroBlic)