Vijesti 13.10.2016.

Ekskluzivno: Svjetski gigant DHL preoteo od Srpske projekat “elektromobil”?!

ČITANJE: 2 minute

Svjetski transportni gigant DHL-u “preoteo” je od Republike Srpske projekat proizvodnje dostavnog elektromobila, saznaje Banjaluka.net.

Iako zvuči kao vijest iz rubrike “vjerovali ili ne”, njemački ogranak DHL-a predstavio je ovih dana tamošnjoj javnosti električno dostavno vozilo nazvano “stritskuter”, koje je, umjesto u Njemačkoj, trebalo biti proizvedeno u Srpskoj.

Kako se može vidjeti sa fotografije sa zvanične promocije, radi se o identičnom vozilu koji je još 2013. godine trebala proizvesti Republika Srpska. Kao što je poznato, ovaj projekt je u Srpskoj doživio krah, a Dragan Vučetić, kontraverzni direktor državnog preduzeća “Nikola Tesla” završio je na potjernici zbog pronevjere državnih sredstava.

Iako ni tada mnogi u Srpskoj nisu vjerovali ovaj projekat – što se na kraju pokazalo i tačnim – DHL-u je, očigledno, uspjelo ono što Srpskoj nije. Naime, vidljivo je da se radi o potpuno identičnom vozilu koje je trebalo biti proizveden u Srpskoj od, dobrim dijelom, domaćih komponenti.

elektromobil

Sa domaće promocije “Stritskutera”

To, između ostalog, potvrđuje i izjava samog Vučetića iz novembra 2013. godine, kad i zvanično predstavljen ovaj projekat. Vučetić je, naime, tada izjavio da njemačka firma “Stritskuter”, koja je bila nosilac posla, planirala proizvodnju 14.000 elektromobila na period od šest godina, s tim da su preduzeća iz RS trebala proizvesti 60 odsto dijelova za automobil.

– Testna faza je završena, a u junu naredne godine kreće serijska proizvodnja elektromobila – govorio je Vučetić.

Međutim, projekt je nedugo potom propao iz još nepoznatih razloga, a bivši direktor Vučetić netragom je nestao iz Srpske, ostavljajući iza sebe brojne afere i milionske dugove.

Novi direktor “Nikole Tesle” Dušan Vještica rekao je prošle godine da fabrika nije sklopila niti jedan automobil, ističući da je od bivše uprave naslijedio lijepe želje, velika obećanja ali i obaveze prema dobavljačima.

(Banjaluka.net)