Politika 24.11.2015.

Ekskluzivno: Željka Stojičić novi potpredsjednik Narodne skupštine?

ČITANJE: 2 minute
zeljka stojicic
Željka Stojičić, poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), biće predložena za potpredsjednika Narodne skupštine iz reda hrvatskog naroda, saznaje Banjaluka.net u izvorima bliskim vrhu SNSD-a.

Kako nam je potvrđeno, Stojičićeva bi, kao kandidat SNSD-a, trebala biti izabrana na idućoj, redovnoj sjednici parlamenta Srpske, čiji je početak zakazan za 8. decembra.

Na istoj sjednici, na poziciju potpredsjednika, rezervisanoj za predstavnike opozicije, trebala bi biti izabrana Sonja Karadžić – Jovičević, poslanik SDS-a, kako je Banjaluka.net još ranije objavio. Prije toga, parlament bi trebao raziješiti aktuelnog potpredsjednika Nenada Stevandića, koji je u međuvremenu napustio SDS-a.

– Stevandić bi odmah nakon toga trebao biti ponovo izabran za potpredsjednika Narodne skupštine, ali ovaj put kao predstavnik novoformiranog poslaničkog kluba SDSK-a, koji, osim njega, čine poslanici Darko Banjac, Slavko Dunjić i Duško Ivić – tvrde naši sagovornici.

Time bi rukovodstvo parlamenta Srpske konačno trebalo biti kompletirano, godinu nakon konstituisanja aktuelnog saziva.

Petrović: Dogovorićemo se sa partnerima

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović izjavio je za Banjaluka.net da će sve partije, koje imaju poslanike iz reda hrvatskog naroda, predložiti svoje kandidate za poziciju potpredsjednika.

– S obzirom da svaka stranka ima predstavnika iz reda hrvatskog naroda kojeg će predložiti kao svog kandidata, mi ćemo se unutar koalicije dogovoriti oko zajedničkog prijedloga, odnosno skupštinska većina će dogovoriti jednog kandidata – kaže Petrović, ne želeći da se izjašnjava o tome da li će to biti Stojičićeva.

Ipak, u Socijalističkoj partiji, koja je ranije na ovu poziciju predlagala poslanika Zdenku Gojković (prijedlog povučen pred sjednicu, zbog nedostatka većine), tvrde da će Gojkovićka ponovo biti njihov kandidat.

Šef poslaničkog kluba SP-a Slobodan Protić kaže za Banjaluka.net da je Gojkovićka njihov kandidat za potpredsjednika NS RS.

– Bez obzira na to, to pitanje ćemo rješavati usaglašenom politikom na nivou koalicije. Dakle, najbolji kandidat biće izabran u dogovoru sa SNSD-om – navodi Protić.

Kako je usaglašeno na početku aktuelnog saziva, Narodna skupština trebala bi da ima četiri potpredsjednika. Ove pozicije trenutno zauzimaju samo Senad Bratić (koalicija “Domovina”), kao predstavnik bošnjačkog naroda i samostalni poslanik Nenad Stevandić, na čijem odlasku insistira SDS-a, budući da zauzima fotelju koja, po Poslovniku, pripada predstavniku opozicije.

Kolegijum Narodne skupštine u petak je pozvao poslanički klub SDS-a da predloži svog kandidata za poziciju potpredsjednika, koji pripada opoziciji, te sve partije koje imaju poslanike iz reda Hrvata da predlože svoje kandidate kako bi parlament konačno popunio sve četiri potpredsjedničke fotelje.

Osim političkog uticaja, pozicija potpredsjednika sa sobom nosi i privilegije, poput prava na savjetnika, vozača, službenu limuzinu i poseban kabinet.

(Banjaluka.net)