Vijesti 19.03.2016.

Ekskurzija učenika Medicinske škole: Nisu znali u koji grad idu

ČITANJE: 3 minute
medicinska skola
Maturanti Medicinske škole idu na ekskurziju u Grčku, a u koji grad, to nam u školi niko nije znao da kaže. Na roditeljskom sastanku 14. marta ostali smo uskraćeni za detalje putovanja i krajnju destinaciju, ali smo zato dobili ugovor o plaćanju sa naznakom da odmah sutradan, 15. marta, uplatimo prvu ratu.

Ovim riječima se redakciji “Glasa Srpske” obratio roditelj dvoje maturanata Medicinske škole Draško Talijan, negodujući zbog načina na koji su sama škola i Turistička agencija “Kompas turs” krenuli u realizaciju maturskog putovanja predviđenog za maj.

– Zbog nepotpunog ugovora turističke agencije koji ne ispunjava osnovne kriterijume Pravilnika o izvođenju ekskurzija, ali i zbog nemarnosti uprave Medicinske škole, moja djeca neće ići na ekskurziju. U ugovoru, stavka opis putovanja, piše samo Grčka i hotel sa tri zvjezdice, ali ne i  grad i ime hotela, što je prema Pravilniku obavezno. Dilema je da li ekskurzija traje osam dana ili sedam dana sa pet noćenja jer na dvije strane ugovora stoje ove dvije različite odredbe. Nema ni zaštitne klauzule za putnike ni uslova raskida ugovora – priča Talijan.

Prema njegovim riječima, u Pravilniku za izvođenje ekskurzija stoji da mora biti i garancija da su učenici oslobođeni svih dodatnih troškova.

– Od nas je pored 505 KM, koliko zvanično košta ekskurzija, traženo i dodatnih 20 evra u slučaju štete u hotelu. Toga u ugovoru nema – ispričao je Talijan.

Ističe da na sastanku, osim razrednog starješine, nije bio niko iz agencije, niti direktor škole da iznese plan putovanja.

– Razrednik ništa nije znao. Kada sam sutradan to pitao direktore škole i agencije, upućivali su me jedan na drugog. Mislim da ni oni nisu znali destinaciju i da ju je “Kompas” tada još uvijek tražio – rekao je Talijan.

Kaže da se žalio i Inspektoratu RS, gdje su mu rekli da je ugovor nepotpun i da će morati biti izmijenjen, te da su pred njim zvali vlasnika turističke agencije da mu to saopšte.

Direktor Turističke agencije “Kompas turs” Mladen Račić potvrdio je da je dobio poziv iz inspekcije.

– Ugovor je validan. Potkrala nam se jedino greška o dužini trajanja putovanja i to neće biti problem. Školi sam dostavio plan i program putovanja. Zna se da djeca idu u Paraliju. To što nisu pokazani roditeljima nije moja odgovornost – kazao je Račić.

Direktor Medicinske škole Vladimir Jagodić rekao je da će djeca putovati u Paraliju u hotel “Erato”.

– Roditeljima je saopšteno gdje će djeca ići i program putovanja čim je agencija izabrana. Svaka druga priča nema osnova – kazao je Jagodić.

Izostao potpis

Jedan od roditelja koji nije želio da mu spomenemo ime kaže da nije htio da potpiše nepotpun ugovor.

– Razrednica nije znala da nam kaže gdje djeca idu. Tražili smo da direktor dođe na sastanak, ali nije bio tu, kao ni njegov zamjenik. Kako onda to da potpišem – kazao je ovaj roditelj.

(Glas)