Vijesti 12.01.2016.

Eksplozija u Istanbulu: Sumnja pala na “Islamsku državu”

ČITANJE: 1 minuta
turska eksplozija
Postoji velika vjerovatnoća da militanti “Islamske države” stoje iza eksplozije u Istanbulu od koje je jutros poginulo najmanje desetoro ljudi, izjavila su dva turska bezbjednosna zvaničnika.

Predsjednik Tajip Erdogan izjavio je da je Turska prva meta svih terorističkih grupa u regionu jer se bori podjednako protiv svih takvih organizacija.

Napad u centru grada koji privlači turiste iz čitavog svijeta dogodio se u vrijeme kada Turska uestvuje u međunarodnoj akciji pod vođstvom SAD protiv “Islamske države” u Siriji i Iraku, kao i dok traju sukobi sa kurdskim militantima na jugoistoku zemlje.

Među 15 ranjenih osoba u okrugu Sultanahmet je najmanje šest državljana Njemačke, jedan Norvežanin i jedan Peruanac, prenijela je agencija “Dogan”. Među povrijeđenima ima lica koja su u kritičnom stanju.

Turske vlasti zabranile su medijima da izvještavaju o ovom događaju, uključujući objavljivanje intervjua, analiza ili bilo kakvih članaka u štampanim medijima, na televiziji, radiju i internetu, javila je agencija “Anadolija”

(Agencije)