Region 10.12.2020.

EKSTREMNE PADAVINE U HRVATSKOJ: Poplavljeni putevi, voda ugrozila domaćinstva

ČITANJE: 1 minuta

Na području Vrgorca poplavljeni su putevi i ugrožene kuće zbog ekstremnih količina padavina u prosjeku od preko 200 litara po metru kvadratnom u proteklih sedam dana.

Ugrožene su kuće u selima uz rubne dijelove polja Bunine i Jezera, u koja se zbog velike količine kiše slijeva i voda iz izvora Žiljina.

Najugroženije je selo Kokorić iz kojeg se može izaći samo čamcima, bagerima ili terenskim vozilima, a odsječeno je 26 domaćinstava.

Iz Hrvatskih voda objašnjavaju da je uzrok poplava ekstremna količina padavina u proteklih sedam dana na području Dalmatinske zagore.

U prosjeku je palo više od 200 litara kiše po metru kvadratnom, a lokalno i puno više. Na mjernoj stanici kod Vrgorca juče je izmjereno čak 485 litara kiše po metru kvadratnom.

U posljednja 24 časa u Vrgorcu je palo novih 38 litara kiše po metru kvadratnom, čime se ukupna količina padavina od početka mjeseca popela na ekstremne 463 litre.

Iz Hrvatskih voda očekuju da bi vodostaj u rubnim dijelovima polja Bunine danas trebalo da poraste još za metar.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban najavio je da će na području Vrgorca biti proglašena elementarna nepogoda.

Iz Hrvatske gorske službe kažu da su neke kuće po vodom metar, a neke i čak šest metara, ali da niko nije ugrožen.

Zbog obilnih kiša ugrožene su kuće i u Pločama, gdje prijeti nabujala rijeka Matica sa visokim vodostajem.

Velike količine kiše prošle i ove sedmice uzrokovale su ozbijanje izvora Žiljina, što se posljednji put dogodilo 2010. godine, a prije toga 1982. godine, pa se voda spušta u polja Buninu i Jezero.

(Srna)

Oznake: Hrvatska, Poplave