Vijesti 24.09.2018.

EKSTREMNI SPORTOVI, BICIKLIZAM, PARAGLAJDING Predstavljen projekt “Manjača kao turističko – rekreativni kompleks”

ČITANJE: 2 minute

Na prostoru Manjače kod Banjaluke u planu je razvoj planinskog, zimskog te avanturističkog turizma – izjavila je danas direktorka banjalučke Turističke organizacije Irena Radojević.

Kako je dodala taj jedinstveni inovativni projekt nudi razvoj modernih turističkih i sportskih kapaciteta, te novih poslovnih modela uz očuvanje pomenutog prostora sa svojim ruralnim obilježjima.

Nakon predstavljanja projekta “Manjača kao turističko – rekreativni kompleks”, Radojević je ukazala da bi se taj prostor, koji je od Banjaluke udaljen 22 kilometra, mogao iskoristiti za ekstremne sportove, biciklizam, paraglajding, planinski reli, džipijade…

“Realizacijom tog projekta otvaraju se mogućnosti za seoski turizam, lov i ribolov te zdravstveni, manifestacioni, rekreativno-sportski turizam, u okviru kojeg se mogu organizovati edukativni kampovi”, naglasila je ona.

Za turiste bi, kazala je, bilo zanimljivo i da posjete već postojeće objekte na prostoru Manjače, kao što je “Kočićeva kuća”, kao i okolni manastiri.

Radojević je ukazala na benefite koje bi imala Banjaluka raznovrsnijom ponudom, ali i stvaranjem infrastrukturnih pogodnosti za razvoj ruralnog, rekreatinog, adrenalinskog te porast vikend turizma, kao i brojne druge mogućnosti u kompleksu Manjače.

Predstavnici gradskog Centra za razvoj poljoprivrede i sela istakli da je su na platou Manjače planirana izgradnja vikend naselja, hotela, sportskih terena i drugih pratećih objekata, s ciljem da se taj prostor iskoristi za razvoj cijele regije.

Na tom lokalitetu se nalaze veliko i malo jezero, nekoliko ponornica, a obiluje proplancima i stazama kroz šumoviti dio predjela.

Realizacijom projekta trebalo bi da postane atraktivno gradsko izletište.

Projekt je rezultat saradnje banjalučkog Centra za razvoj poljoprivrede i sela, Turističke organizacije i Gradske razvojne agencije, čiji predstavnici su naglasili da su najznačajniji ciljevi projekta “Manjača kao turističko-rekreativni kompleks” zaštita prirodnih resursa i unapređenje postojeće infrastrukture.

(Nezavisne)