Svijet 03.12.2022.

El Salvador u zloglasno predgrađe raspoređuje 10.000 vojnika (VIDEO)

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik El Salvadora Nayib Bukele najavio je kako će se u predgrađu San Salvadora, području poznatom kao uporištu bandi, rasporediti 10.000 pripadnika snaga sigurnosti čime će početi nove aktivnosti u borbama protiv bandi.

Ovaj potez uslijedio je kao nastavak eskalacije u borbama protiv kriminalnih organizacija koja traje od marta 2022. godine, prenosi Klix.ba.

“Opština Soyapango je potpuno opkoljena. 8.500 vojnika i 1.500 agenata sigurnosti opkolilo je grad, a timovi policije i vojske imaju zadatak da izvuku jednog po jednog člana bande koji se još uvijek nalaze tamo”, rekao je predsjednik države.

“Opština koju su opkolili ima 300.000 stanovnika i ranije se smatrala jednom od onih gdje je nemoguće provoditi zakon. Otkako je započeo svoj plan za borbu protiv bandi, Bukele je naredio hapšenja više od 50.000 ljudi za koje se sumnja da su povezani s djelovanjem kriminalnih grupa”, piše Reuters.Između ostalog, Bukele je imao poruku i za sve druge građane El Salvadora.

“Obični građani nemaju čega da se plaše i mogu nastaviti normalno da žive. Ovo je operacija protiv kriminalaca, a ne protiv poštenih građana”, rekao je Bukele.

(Z.M)