Svijet 15.12.2020.

ELEKTORI ODLUČILI: Bajden skupio natpolovičnu većinu glasova

ČITANJE: 2 minute

Glasovima elektora američkih saveznih država potvrđena je pobeda izabranog demokratskog predsednika Džoa Bajdena.

Bajden je skupio potrebnih 270 glasova za pobedu.

Naime, dodeljeno je 534 od ukupno 538 glasova elektora, Bajden ima većinu od 302, dok je republikanski predsednik Donald Tramp osvojio 232.

Prema pisanju CNN, Bajden je odneo glasove iz 25 saveznih država uz Grad Vašingn, a aktuelni presednik Donald Tramp takođe je odneo glasove iz 25 saveznih država.

Demokratskom predsedniku preko praga od 270 glasova pomogli su elektori iz Kalifornije, a predsednik Trump je objavio na Tvitteru da će njegov državni tužilac Vilijam Bar “napustiti” Belu kuću “neposredno pre Božića”.

Među prvima u zemlji jutros su glasali elektori Džordžije, Arizone i Viskonsina – koji su glasali za Bajdena, dok je devetoro elektora Alabame glasalo za aktuelnog predsednika Donalda Trampa. Glasanje elektora je nastavljeno u državama širom zemlje, a kada je došao red na Kaliforniju, glasovi elektora iz te države su potvrdili Bajdenovu pobedu.

Američki državni tužilac, Viliam Bar, povukao se iz Trampove administracije, uprkos tome što je dugo smatran kao veoma odan predsedniku i koji se tokom svog mandata suočavao sa optužbama da je Ministarstvo pravde pretvorio u poslušnog slugu Bele kuće.

Donald Tramp je u ponedeljak na svom zvaničnom Tviter nalogu napisao:

“Upravo sam imao vrlo lep sastanak sa državnim tužiocem Bilom Barom u Beloj kući. Naša veza je bila vrlo dobra, on je uradio izvanredan posao! Kao po pismu, Bil odlazi pred Božić kako bi praznike proveo sa porodicom…”

Bar, čija je vernost predsedniku izgledala gotovo nesalomiva, iznenadio je mnoge rekavši agenciji AP u intervjuu objavljenom 1. decembra, da osporava ideju koju je objavio predsednik i ekipa njegove predizborne kampanja zagovarala, a to je da je bila široko rasprostranjena prevara na izborima 2020, piše Gradijan.

Tramp je pokušao da podrije pobedu svog demokratskog protivnika Bajdena, ukazujući na rutinska, mala pitanja na izborima – pitanja o potpisima, kovertama i poštanskim markama – kao dokaz o široko rasprostranjenoj biračkoj prevari koja ga je zapravo koštala izbora, prenosi Gardijan.

Donald Tramp ne ide u pravcu javnog prihvatanja izbornih rezultata, uprkos odluci izbornog koledža, kojom je izabrani predsednik Bajden odneo pobedu, rekao je izvor blizak Beloj kući, koji redovno razgovara sa predsednikom, piše CNN.

Novoizabrani predsednik Džo Biden izjaviće da je vreme da “okrene stranicu, ujedini se i zaceli” u govoru večeras nakon što je Izborni kolegijum ozvaničio pobedu nad predsednikom Trampom, prema odlomcima Bajdenovih pripremljenih izjava koje je objavio njegov tranzicioni tim.

Podsetimo, aktuelni predsednik Tramp je u nedelju ponovio tvrdnju da su predsednički izbori pokradeni. Ali, federalni i sudovi saveznih država odbacili su više od 50 tužbi Trampovog tima kojima se tražilo osporavanje rezultata u državama koje nose najviše elektora, a koje je osvojio Bajden.

(nova.rs)