Biznis 27.11.2015.

Elektroinženjeri najtraženiji u Srpskoj

ČITANJE: 1 minuta
elektrotehnicki-fakultet
Svjetlana Kovačević sa prosjekom 9,29 najbolji je student 53. generacije Elektrotehničkog fakulteta. Odlučila je da nastavi školovanje i ne strahuje za radno mjesto.

”Volim to i negdje mi je inspiracija bila i to što diplomiranih inženjera nema na birou rada, tako da očekujem neko zapsolenje u budućem periodu”, kaže Svjetlana Kovačević, student generacije Elektrotehničkog fakulteta.

Svjetlanin kolega Igor Ševo, došao je po diplomu magistra. Asistent je na Elektrotehničkom fakultetu. U slobodno vrijeme sarađuje sa slovenačkom firmom. Iz iskustva, kaže, znanje i vještine su cjenjenije od diplome. Svojevremeno ga je i Gugl tražio, ali jos im nije potvrdno odgovorio.

”Oni su mene našli preko LinkedIn profila, pošto imam i svoj vebsajt. Našli su neke podatke o meni, vide da se bavim i drugim stvarima. Te druge firme su veoma specifične, tipa Gugla i Fejsbuka, jer ne traže samo usku specijalizaciju već i širi spektar. Ja se bavim i muzikom i nekim drugim stvarima. Oni gledaju baš takve ljude – rekao je Igor Ševo.

Na Elektrotehničkom fakultetu ponosno kažu da im studente, firme iz IT sektora i telekomunikacija, razgrabe i prije nego što im diplome daju u ruke. Za inženjere sa Elektrotehničkog fakulteta otvorena su i vrata kompanija poput Simensa i Nokie.

”Mi ne možemo “proizvesti” onoliko inženjera koliko je potrebno. Evo i povodom 53.godišnjice fakulteta, to je za fakultet ogroman izazov, da vidimo zajedno sa Vladom RS šta to moramo učiniti u narednom periodu da privučemo veći broj kvalitetnih srednjoškolaca, da studiraju elektrotehniku, jer kako sad stvari stoje posao im je zagarantovan”, kaže Branko Dokić, dekan Elektrotehničkog fakulteta.

(ATV)