Biznis 07.02.2018.

“Elektrokrajina” Banjaluka: U 2017. otkriveno 400 slučajeva krađe struje

ČITANJE: 1 minuta

Zavisno preduzeće “Elektrokrajina” Banjaluka je u 2017. godini otkrila 400 slučajeva neovlaštene potrošnje električne energije u vrijednosti 564.206 KM, rečeno je Srni u ovom preduzeću.

Portparol “Elektrokrajine” Predrag Klincov rekao je da je ovo preduzeće u slučajevima utvrđene neovlaštene potrošnje električne energije traži asistenciju pripadnika policije koji sačinjavaju zapisnik i podnose izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

“Prema našim saznanjima, u toku 2017. godine podneseno je 198 krivičnih prijava protiv nesavjesnih potrošača”, naveo je Klincov.

On je naglasio da se, prema novom Krivičnom zakoniku Republike Srpske, od jula prošle godine krađa struje tretira kao krivično djelo koje se kažnjava zatvorom i novčanom kaznom.

Prema njegovim riječima, najveće elektrodistributivno preduzeće u Republici Srpskoj preduzima sve zakonske mjere na suzbijanju neovlaštene potrošnje električne energije.

“Rezultati naših napora su vidljivi i u višegodišnjem trendu smanjenja distributivnih gubitaka, koji su u 2017. godini pali na najniži poslijeratni nivo od 12,7 odsto, što je za 0,3 procentna poena manje u odnosu na prethodnu godinu”, kaže Klincov.

(Srna)